21 Haziran 2015 Pazar

Patatesli Poğaça

Patatesli poğaça bir konuk yazar tarifi. Blogu takip edenler bilir, ara ara aile fertlerinden, arkadaşlardan gelen tarifleri de paylaşıyorum. Bazen tarifi alıyor, kendim deniyorum, bazen de onlar yapıyor, ben tadıyorum, sonra tarifini paylaşıyorum. Patatesli poğaça da benim yapmadığım ama lezzetini onayladığım tariflerden biri. Ailemizin poğaça ustası kız kardeşim, kızımın doğum günü için yaptı bunları.


Patatesli içle yumuşacık olan bu poğaçaları çocuklar dahil hepimiz çok beğendik. Şimdi tatil zamanı ama okul sezonunda beslenme çantaları için akılda tutulabilir.

Bu poğaçayı başka iç malzemelerle de hazırlamak mümkün ama bence patates gerçekten çok yakışıyor. Peynirli poğaça isterseniz şu tarife bakmanızı öneririm.

Malzemeler (20 kadar poğaça için)
2 su bardağı ılık su (200 ml.lik standart su bardağı)
1 su bardağı zeytinyağı (200 ml.lik standart su bardağı)
2 silme yemek kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
2 silme yemek kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
3+ yarım su bardağı un (200 ml.lik standart su bardağı)
1 yumurta beyazı

Üzeri için
1 yumurta sarısı
Susam ve çörekotu

İç malzemesi
2 adet orta boy veya 3 adet küçük boy haşlanmış patates
Tuz, karabiber, toz kırmızı biber

Yapılışı
1. İç malzeme için haşlanmış patatesleri soyup çatalla ezin. İçine tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.
2. Bir karıştırma kabında su, toz şeker ve mayayı karıştırın.
3. Poğaçayı yoğuracağınız kaba 3 bardak unu, kabartma tozunu ve tuzu koyun. Ortasına çukur açıp, zeytinyağı, yumurta beyazı ve mayalı su karışımını koyun. Kenarlardan ortaya doğru alarak hamuru karıştırın ve bütünleşmesi için yoğurun. Ele yapışmayan yumuşak kıvamda bir hamur olması gerekiyor. Hamur ele yapışıyorsa kalan yarım bardak unu kaşıkla ekleyin. Hamur ele yapışmadığı anda un eklemeyi bırakın.
4. Yoğurduğunuz hamurun üzerini bir örtüyle kapatıp yarım saat mayalanmaya bırakın. Yarım saat sonra hamuru ters yüz edip üzerini kapatarak 15 dakika daha mayalandırın.
5. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak elinizle açın, ortasına patatesli içten koyarak kapatın ve yuvarlak şekil verin.
6. Poğaçaları yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisinin üzerine aralıklarla yerleştirin.
7. Poğaçaların üzerlerine çırpılmış yumurta akı ve susam, çörekotu karışımını fırçayla sürün. Mayalanması için 15 dakika tepside bekletin. Bu esnada ısınması için fırını 170 derecede açın.
8. Poğaçaların üzeri kızarana kadar 170 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirin.

Not:
- Ben yemeklerde sadece sızma zeytinyağı ve tereyağı kullandığım için yağ olarak bu ikisini öneriyorum. Siz başka bir sıvı yağ tercih ediyorsanız onu kullanabilirsiniz.

- Patatesli iç için arzu ettiğiniz başka toz baharatları ekleyebilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder