29 Haziran 2015 Pazartesi

Pattison Kabağı Dolması

Yine malzemenin başlattığı bir yemek tarifiyle karşınızdayım. Birkaç gün öncesine kadar varlığından haberdar olmadığım pattison kabaklarıyla (pattypan squash) tanışmakla kalmadım, onlarla dolma bile yaptım.


Yaz kabağı ailesinin sevimli bir türü olan pattisonlarla ürünlerini güvenle ve severek tükettiğim sevgili İlknur Hanım (nam-ı diğer Doğal Ana) sayesinde tanıştım. Üstelik bu teslimatta tanıştığım tek kabak türü pattison da değildi. İlknur Hanımın pakete eklediği sarı kabaklar da yaz kabakları ailesinden bir başka tür. Onlar da başka projelerin konusu olacak tabi.

Pattypan squash olarak arattığınızda nette hakkında çokça bilgi bulabileceğiniz bu kabak türü oldukça besleyici. Mükemmel bir C vitamini ve manganez kaynağı olarak bilinen bu kabakta ayrıca magnezyum, A vitamini, potasyum, fosfor, bakır ve lif bulunuyor. Düşük kalorili olduğunu belirtmeden geçmeyeyim. Yani sebze severlerin ve sağlıklı beslenmeye çalışanların akılda tutmaları gereken bir çeşit.

Lezzeti çok hafif olan pattison kabaklarını değerlendirmenin en iyi yolu dolma yapmak gibi geldi bana. Böylece hem sevimli şekillerini koruyorlar, hem de istediğiniz iç malzemeyle tadını zenginleştirebiliyorsunuz.

İlk deneme için benim tercihim vegan bir dolma oldu. İçinde tamamen bitkisel ürünler var. Çeşnilendirmek için zerdeçal ve muskat cevizi kullandım. Bu hafiflikle ana yemekten ziyade bir zeytinyağlı eşlikçi oldu.

Pattison kabaklarını doldurmanın başka yollarını da bulabileceğimden eminim. Bulgurlu veya pirinçli geleneksel dolma içleri hazırlanabilir. Peynirli, baharatlı karışımlarla doldurulabilir. Kısacası çeşitlendirmeye ve değişik şekillerde kullanmaya uygun bir sebze.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (4 kişilik)
4 adet pattison kabağı
1,5 su bardağı su (300 ml.)
Tuz ve karabiber

İç malzemesi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan
4 diş sarımsak
Pattison kabağının içi
1 çay kaşığı toz zerdeçal
1 silme tatlı kaşığı muskat cevizi rendesi
Tuz
Karabiber

Servis için
Ayıklanmış dereotu yaprakları

Hazırlanışı
1. Kabakların hepsini alacak yayvan bir tencereye suyu koyun ve tencerenin kapağı kapalı olarak orta ateşte 15 dakika kabakları haşlayın.



2. Tencereden çıkardığınız kabaklar soğuduktan sonra kapak kısımlarını kesin. Kabağın dışına zarar vermeden dikkatlice iç kısmını bir kaşık veya sebze oyucusu yardımıyla çıkarın. Çıkardığınız içi dolma malzemesi olarak kullanmak üzere bir kenarda tutun. Kabakların kapak kısımlarını da atmayın.
3. Kabakların içine tuz ve karabiber serperek bir fırın kabına koyun.
4. Bir tavada zeytinyağını ısıtın, zerdeçalı ekleyin.
5. Piyazlık doğradığınız soğan ve ince doğradığınız sarımsağı tavaya alıp yumuşayana kadar birkaç dakika soteleyin. Ocağı kapatın tuz, muskat cevizi rendesi ve karabiberi ekleyin.
6. İç malzemeyi kaşıkla kabaklara paylaştırın.
7. Fırın kabının dibine kabakların yapışmaması için 50 ml. su koyun. 180 derece fırında 15 dakika pişirin.
8. Fırından aldığınız kabakları üzerlerine dereotu serperek ve yanlarında kapaklarıyla birlikte servis yapın.

Notlar
Bu kabağı bulgur, pirinç veya sebzeli peynirli karışımlar gibi çok çeşitli iç malzemeyle doldurmak mümkün. Yumuşak ve çabuk pişen bir kabak türü olduğu için dolgu malzemesinin önceden hazırlanmasında yarar var.

Muskat cevizi yerine arzu ettiğiniz başka baharatları da kullanabilirsiniz.




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder