17 Haziran 2015 Çarşamba

Çilek Soslu Meyve Salatası

Her tür mevsim meyvesiyle hazırlanabilecek meyve salatası, bu özelliği nedeniyle doğaçlamaya uygun bir tatlı. Evde bulunan meyveleri bir araya getirerek hafif ve lezzetli meyve salataları hazırlayabilirsiniz. Bizim evde ne zaman hafif bir tatlı arayışı olsa aklımıza ilk gelen seçeneklerden biridir meyve salatası. Kışın elma, portakal, kivi gibi kış meyveleriyle, yazın da yaz meyveleriyle hazırlıyoruz. Ama bu salataya çok yakıştırdığım için yaz-kış kullandığım tek meyveyi belirtmeden geçmeyeyim: Ananas.


Meyve salatasını, meyvelerin sıradan bir birleşimi olmanın ötesine geçiren ise sosu. Sos olarak portakal suyu gibi oldukça sadece seçenekler olduğu gibi, salatanızı zenginleştirecek ve başka bir seviyeye taşıyacak soslar kullanabilirsiniz. Çilek sosu da böyle bir tarif. Meyve salatasına bambaşka bir tat veriyor.
Bu sosun şaraplı halini 24Kitchen’da izlemiştim. Türkçe yayınlanan internet sitelerinde tarifi bulamadığım için bağlantı veremiyorum. Orada şarabın yanı sıra başka bir kırmızı meyve kullanılıyordu. Ben çocuklar yiyeceği için şarap kullanmadım, tam mevsiminde olduğumuz için çileği tercih ettim.
İçinde çiğ yumurta beyazı olduğu için herkese göre olmayabilir ama bizde beğenildi. Çilek sosunu kısa aralıklarla iki kez yaptım, çocuklar da, büyükler de severek yediler. Meyve olarak kayısı, nektarin, ananas ve çilek kullandım.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (6 kişilik)
Çilek şerbeti için
200 gram çilek
2 yemek kaşığı toz şeker
Yarım limon kabuğu rendesi
Sos için
3 yumurta beyazı
2 yemek kaşığı pudra şekeri
Çay kaşığının ucuyla tuz
Salata için
Dilediğiniz mevsim meyveleri
Yapılışı
1. Çilek şerbeti için yıkayıp saplarını ayıkladığınız çilekleri bir sos tenceresinde şeker ve limon kabuğu rendesiyle birlikte kaynayana kadar pişirin. Kaynayınca ocağı kapatın. Şerbeti süzgeçten geçirip oda ısısına gelene kadar soğutun.


            2. Bir çırpma kabında yumurta beyazlarını tuz ve pudra şekeriyle birlikte katı köpükler oluşturana kadar mikserle çırpın.
3. Yumurta beyazının üzerine soğumuş çilek şerbetini dökün ve kaşıkla karıştırın.

4. Meyve salatasını servis edeceğiniz kupların tabanına birer yemek kaşığı dolusu sos koyduktan sonra meyveleri koyun. Üzerine tekrar sos ekleyerek servis yapın.
Notlar
Bu sosu çilek dışında karadut, böğürtlen, ahududu gibi farklı kırmızı meyvelerle hazırlayabilirsiniz. Ancak, şerbetin şeker oranını her meyvenin tatlılık durumuna göre ayarlamanız gerekebilir.

Sosu oluşturan köpük fazla beklemeye uygun bir malzeme olmadığı için bu tatlıyı mümkünse yapıldığı gün tüketin. Ertesi güne kalıyorsa servisten önce sosu iyice karıştırın. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder