17 Mart 2015 Salı

Maş Fasulyesi Çorbası

Geçen sene tanıştığım maş fasulyesinin ilk olarak salatasını yapmıştım. Bu faydalı ve besleyici bakliyata mutfakta yeni bir kullanım alanı bulmak bir süredir aklımdaydı. Bu düşüncemi geçtiğimiz hafta sonu hayata geçirdim ve maş fasulyeli bir çorba yaptım.


Tat olarak en çok bezelyeye benzetebileceğimiz maş fasulyesi çorbaya yakışan bir bakliyat. İçindeki minik taneleriyle güzel bir görüntüsü var. Ama maş fasulyesinin asıl önemli özelliği besleyici değeri. Bu bakliyat, özellikle lifler ve C vitamini yönünden zengin. Fazla baskın bir tadı olmayan Maş fasulyesi, Asya mutfağında yemek ve salataların dışında tatlılarda da kullanılıyor.

Çorbayı çocukların tepkisinden emin olmadan yaptım. Tam bir çorba tutkunu olan kızımın değişmez favorisi mercimek çorbası. Maş fasulyesi çorbasına sadece bakınmakla yetindi ve göz alıcı turuncusuyla mercimek çorbasının albenisini vermediğinden olsa gerek denemek bile istemedi. Neyse ki oğlum beğendi. Önce küçük bir tadım testi yapmak istedi. Hoşuna gidince epeyce içti. Bizde çocuklar yeni bir yemek gördüklerinde çok küçük bir miktarda denemek istiyorlar önce. Bazen görüntüden doğrudan eledikleri yemekler de oluyor ama çoğunlukla kaşığın ya da çatalın ucuyla bir parça tatmak istiyorlar. Bu yöntemle kendilerini bir şey yemeye zorlanmamış hissettikleri için denemeye daha açık oluyorlar. Yeri geldikçe hep söylüyorum, benim yemek eğitimi anlayışımda zorlama, hatır gönül için yemelerini isteme gibi şeyler kesinlikle yok. Yemek, acıkıldığı için yenilir, doyunca bırakılır ve kaç yaşında olursa olsun kişi buna kendisi karar verir.

Özellikle yeni bir yemek varsa masada mutlaka daha önceden beğendikleri bir çeşidi bulunduruyorum. Böylece yiyebilecekleri en az bir çeşit oluyor. Zorlama, baskı, hayal kırıklığı vs. duygular yemek masamızda yer almadığı için yeni tatları denemeye daha gönüllü oluyorlar. Mesela bu çorbanın olduğu akşam hamburger yapmıştım. Oğlum çorbasını içtikten sonra hamburgeri yedi, kızım çorbaya hiç ilişmeden doğrudan hamburgere geçti. Bir tariften nerelere geldik ama çocukların yemekle kurdukları ilişki bence çok önemli ve yeri geldikçe bu konudaki deneyimlerimi paylaşmayı bir borç biliyorum:) 

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (6 kişilik)
200 gram maş fasulyesi ( Bir gece önceden 8-10 saat suda bekletilmiş)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 silme yemek kaşığı un
1 silme tatlı kaşığı toz zerdeçal
200 ml. süt
800 ml. (yaklaşık 4 su bardağı) su
Tuz

Servis için
Kıyılmış maydanoz veya dereotu yaprakları

Yapılışı
1. Maş fasulyesinin suyunu süzdükten sonra üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ekleyin ve yedi dakika kaynatın. Bu suyu süzün.
2. İkinci defa daha az su ekleyip beş dakika kaynatın ve kalan suyunu süzün.
3. Çorbayı pişireceğiniz tencereye zeytinyağı, un ve zerdeçalı koyup, unun kokusu çıkana kadar karıştırarak birkaç dakika kavurun.
4. Maş fasulyesini çorba tenceresine ekleyin ve bir-iki dakika arada karıştırarak ısınmasını sağlayın.
5. Sütü ve suyu ekleyin ve kaynayana kadar karıştırın.
6. Çorba kaynadıktan sonra karıştırmayı bırakın, üç dakika daha ocakta tutup, çorbanın altını kapatın. Tuzunu ayarlayın.
7. Çorbayı maydanoz veya dereotu yapraklarıyla servis edin.

Notlar
Çorbayı taneli sevmiyorsanız, piştikten sonra blendırdan geçirip servis yapabilirsiniz.
Karabiber, toz kırmızı biber gibi arzu ettiğiniz diğer baharatları da kullanabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder