2 Mart 2015 Pazartesi

Fellah Köftesi

Malatya mutfağının ünlü yemeği Fellah Köftesi aslında ülkemizin değişik yerlerinde küçük farklılıklarla yapılan ve sevilen bir çeşit. Ben bugüne kadar uğraştırıcı olduğu için denememiştim. Aslında yapımının zor olmadığını biliyordum ama fındık büyüklüğünde köfte yuvarlamak gözüme uğraştırıcı görünüyordu. Blogu takip edenler bilir, hazırlama süresi yarım saati geçen yemekler benim pratiklik anlayışıma uymuyor.


Geçenlerde annemin yaptığı Fellah Köftesini oğlum çok beğenince işler değişti. Sen de yapar mısın diye sorunca, olay bir mutfak projesine dönüştü. Oğlum bu köfteleri o kadar sevdi ki, beslenme çantasında birkaç gün okula bile götürdü.

Miktarı makul tutunca yapımının o kadar zor olmadığını tecrübeyle öğrendim. Aşağıdaki ölçülerde köfteyi hazırlamam, yoğurmam ve şekillendirmem yaklaşık yarım saat sürdü. Bu şekilde kendi pratiklik ilkelerimden de ödün vermemiş oldum:) Aslında bir dahaki sefere niyetim daha büyük miktarda hazırlayıp, haşlamadan derin dondurucuya küçük poşetler halinde atmak. El altında bulunmasında fayda olan bir joker yemek bu. Hem lezzetli, hem besleyici, üstelik çocuklar da seviyor. Daha ne olsun?

Fellah köftede malzeme ve yöntem olarak farklılıklar olduğunu biliyorum. Hamurda irmik, salça ve soğan gibi malzemeler kullanılabiliyor, hazırlama yöntemlerinde de farklılık olabiliyor. Benimki bildiğiniz anne usulü. Her malzemeyle farklı bir lezzeti olduğuna eminim.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (6 kişilik)

300 gram köftelik ince bulgur (Yaklaşık 2 su bardağı)
250 ml. sıcak su
100 gram tam buğday unu (1 su bardağı civarında)
1 adet yumurta
2 silme çay kaşığı kimyon
1 silme çay kaşığı toz karabiber
1,5 tatlı kaşığı tuz

Haşlamak için
2,5 litre su
1 çay kaşığı tuz

Sosu için
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 silme tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
3 diş dövülmüş sarımsak
Yarım su bardağı sıcak su (100 ml.)

Servis için
Maydanoz yaprakları ve yoğurt

Yapılışı

1. Bulguru yayvan bir tencereye koyun, üzerine sıcak suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika bulgurun suyunu çekmesini bekleyin.
2. Diğer köfte malzemelerini tencereye ekleyerek iyice yoğurun ve hamurun bütünleşmesini sağlayın.

3. Hamurdan fındıktan biraz büyük parçalar kopararak iki avucunuzun içinde yuvarlayın. Yuvarladıktan sonra bir tarafına başparmağınızla bastırarak bir çukur açın. Şekillendirdiğiniz köfteleri üst üste gelmeyecek şekilde bir tepsiye dizin.
4. Haşlama suyunu tuzla birlikte yayvan bir tencerede kaynatın. Köfteleri kaynayan suya koyarak yumuşayana kadar 20-25 dakika civarında pişirin. Köfteler yumuşayınca tencerenin altını kapatın ve bir süzgeç yardımıyla köfteleri alın.
5. Bir sos tenceresinde zeytinyağı ve zerdeçalı ısıtın. Salçaları ve sarımsağı ekleyip karıştırarak kavurun. Salça kavrulduktan sonra sıcak suyu ekleyin, sosu karıştırın ve ocağı kapatın.
6. Servis tabağına aldığınız köftelerin üzerine salçalı sostan koyup üzerlerine kıyılmış maydanoz yapraklarını serpiştirin. Arzuya göre yanında yoğurtla birlikte servis yapın.

Notlar
Daha az besleyici bir seçenek olmakla birlikte tam buğday unu yerine beyaz un da kullanabilirsiniz.
Köftenin yeterince haşlandığından emin olmanın en iyi yolu tadarak kontrol etmek. Ama başka püf noktaları da var. Köfteler suyun üzerine çıktığında veya haşlama suyunun üzerindeki köpük beyazdan sarıya döndüğünde köftelerin piştiğini anlayabilirsiniz.

Toz zerdeçal orijinal tarifte bulunan bir baharat değil ama besleyici değerini artırıyor. Evinizde varsa bu faydalı baharatı kullanmanızı öneririm. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder