30 Mart 2015 Pazartesi

Ananaslı Ters Yüz Kek

İlk denemede tutturamadığım ama peşini bırakmadığım bir tarif bu. Batı mutfağının sevilen meyveli tatlılarından ananaslı tersyüz keki yapmak bir süredir aklımdaydı. Yabancı bloglarda birkaç tarif inceledim, en yapılabilir bulduklarım bbcgoodfood ve simplyrecipes'teki tariflerdi. Onların ölçülerine uyarak yaptığım ilk kek pek başarılı olmadı. Karamelin hem miktarı hem yanıklığı fazlaydı. Karamel fazla olunca kek tam pişmemişti. Gerçi bu kekin bildiğimiz kıvamdan daha nemli olmasını bekliyordum ama ilk denemede ortaya çıkan fazlaca nemli bir kekti. Keki yine de ziyan etmedik ama blogda paylaşabileceğim bir tarif ortaya çıkmadı.



İlk denemeden öğrendiklerimle ikinci seferde kendi ölçülerimi kullandım. Bu defa sonuç mahcup etmedi. Arkadaşlarıma denettim, geniş aileye sundum, herkes beğendi.

Ananaslı tersyüz kek, içindeki malzeme yoğunluğuna rağmen hafif sayılabilecek bir tatlı. Ananasın verdiği nem ve yumuşaklıkla bildiğimiz anlamda kekten daha çok pastaya benziyor. Bu tatlıda çoğunlukla ananas konservesi tercih ediliyor ama taze ananasla daha az şekerli, dolayısıyla daha sağlıklı oluyor.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (26 cm kelepçeli kek kalıbında 8 kişilik)
1 bütün taze ananas
2 yemek kaşığı konserve veya dondurulmuş vişne

Karamel sosu
50 gram ( 2 yemek kaşığı) tereyağı
1 yemek kaşığı esmer şeker

Kek Malzemeleri
1 su bardağı toz şeker
3 yumurta
100 gram tereyağı (eritilip soğutulmuş)
200 ml ananas suyu+süt
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

Yapılışı
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Ananası bir santimetre kalınlığında dilimleyin. Yuvarlak dilimleri ortasından ikiye kesin.
3. Tabanına yağlı kağıt serdiğiniz kelepçeli kek kalıbına ananas dilimlerini daire şeklinde gözükecek şekilde yerleştirin. Ananas dilimlerinin ortalarına ve kekin aralarına vişne taneleri koyun.

Ben koymadım ama kalıbın ortasına da ananas koymak gerekiyor. O şekilde kalıptan çıkması daha kolay oluyor.

4. Artan ananası katı meyve presinden geçirerek suyunu sıkın. Suyu 200 ml.lik bir su bardağına alın. Üstünü sütle doldurun.
5. Bir cezvede 50 gram tereyağını kısık ateşte eritin, tereyağı erimeye başladığında esmer şekeri cezveye koyup karıştırarak şekerin tamamen erimesini sağlayın.

Tereyağı şeker karışımını fazla koyulaştırmadım. Karamel kıvamını ayarlamak zevk meselesi.
6. Eriyen karamel sos karışımını kek kalıbının tabanına düzgünce yayın.
7. Bir karıştırma kabında yumurta ve şekeri çırpın. Tereyağını ekleyerek çırpmaya devam edin. Ananas suyu ve süt karışımını ekleyin ve yine çırpın.
8. Un ve kabartma tozunu ekleyerek karıştırın. Kek karışımını kalıba dökün, hafifçe sallayarak kalıbın her yerine eşit yayılmasını sağlayın.
9. Keki önceden ısıtılmış fırında kürdan temiz çıkana kadar, yaklaşık 40-45 dakika pişirin.
10. Fırından aldığınız keki soğumaya bırakın. Oda ısısına gelince kalıbın kelepçesini dikkatlice açın. Kek kalıbının üzerine bir servis tabağı yerleştirip, kalıbın altını üstüne getirin. Yağlı kağıdı çıkarın.
11. Yanında vişne taneleriyle birlikte dilimleyerek servis yapın.

Notlar
1. Bu tatlıyı ananas konservesiyle de hazırlayabilirsiniz. O zaman daha şekerli olacaktır.
2. Katı meyve presiniz yoksa hazır ananas suyu alabilir veya sadece süt kullanabilirsiniz.
3. Ananas dilimlerini kek kalıbına bütün daireler olarak yerleştirirseniz dilimlemeniz zor olur. Halka dilimleri ortadan ikiye bölüp, halka şeklinde görünecek şekilde yerleştirirseniz uygun porsiyonlar halinde dilimlemeniz daha kolay olacaktır.
4. Tereyağlı bir hamur işi olan ananaslı tersyüz keki buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder