1 Mart 2015 Pazar

Beyaz Şarlot

Evimizde 2014 yılının tatlı kategorisi birincisi tartışmasız şekilde Şarlot Pasta diyebilirim. Arkadaşım sayesinde tanıştığım, tarifindeki sakıncalı malzemeleri değiştirerek kendimce düzenlediğim bu pastayı kaç kez yaptım hatırlamıyorum. İlk şarlot pastanın başarısı Ganajlı Şarlot girişimini tetikledi. Sosyal medya hesaplarımdan bu iki pastaya ilişkin çok güzel geri dönüşler aldım ayrıca. Yani deneyenler de memnun kaldı.



Beyaz Şarlot, bu pastaya ikinci çeşitleme. Geçenlerde yine yapmaya niyetlenince farklı bir şey deneyebilir miyim düşüncesi belirdi. Normalde şarlot pastayı kakaolu kek üzerine beyaz krema, onun üzerine kakaolu puding veya çikolatalı ganaj şeklinde yapıyoruz. Kek sade olsa nasıl olur diye düşündüm, sonra ona uygun olarak beyaz çikolata kullanmak aklıma geldi. En alt ve üst katman beyaz olunca aradaki katmanın kakaolu olması gerekiyordu ki üç kat görünebilsin. Böylece beyaz şarlot pasta fikri şekillenmiş oldu.

Bu pasta, ölçü ve yapım olarak Ganajlı Şarlota çok benziyor. Tabii kakaonun kullanıldığı yer, portakal kabuğu ilavesi gibi farklılıkları var.

Pastanın tadımı bir arkadaş ziyaretinde gerçekleşti ve çok beğenildi. Özellikle çocuklar beyaz çikolatalı bu pastayı çok sevdiler. Oğlum arkadaşımızın evinden ayrılırken pastanın geri kalanını almam konusunda ısrarcı oldu:)

Bu çeşitlemeyle ev yapımı pasta repertuarımızı epeyce genişlettiğimizi düşünüyorum. Sadece Şarlot Pasta kategorisinde üç çeşidimiz oldu. Beni en çok sevindiren çocukların evde yapılan pastaya gösterdikleri ilgi. Artık dışarıdan pasta almıyoruz, kutlama pastalarımızı da kendimiz yapıyoruz. İster beyaz ister bitter çikolatayla olsun, özellikle ganajlı şarlot pastalar kutlamalar için son derece uygun. Pastacılık sektöründe kullanılan yağlar, katkı maddeleri, renklendiriciler vs. düşünülünce bu işi evde yapmak en doğrusu.

Malzemeler (26 cm.lik kelepçeli kek kalıbında, 10 kişilik)

Kek (32 cm.lik cam fırın kabı için)
2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 portakal veya limon kabuğu rendesi (Ben portakal kabuğu kullandım.)
Bir parça tereyağı ve 1 tatlı kaşığı un (kalıbı yağlamak için)

Kakaolu Puding
2,5 su bardağı süt
2 çorba kaşığı nişasta
3 çorba kaşığı kakao
Yarım su bardağı şeker

Ganaj Kaplama
300 gram beyaz çikolata (Küçük parçalara bölünmüş)
200 ml.  şekersiz krema (1 kutu)

Hazırlanışı
1. Öncelikle keki pişirin. Bunun için fırını 180 derecede ısıtın.
2. Sırasıyla yumurta, şeker ve sütü kek kabına alarak çırpın.
2. Un ve kabartma tozunu ekleyin ve karıştırın.
4. Rendenin ince tarafıyla rendelediğiniz portakal veya limon kabuğunu karışıma ekleyip karıştırın.
4. Kek karışımını yağlanmış ve unlanmış tepsiye dökün.
5. Tepsiyi önceden ısıtılmış fırına koyun. Kürdan testiyle pişmesini kontrol edin. Kürdan temiz çıktığı zaman keki fırından alın.
6. Fırından aldığınız keki soğumaya bırakın. Kek oda ısısına geldiğinde mümkün olan en küçük şekilde küp dilimlere bölün.
7. Kelepçeli kek kalıbının tabanına yağlı kağıt yerleştirin ve kapatın. Küçük kek parçalarını kalıbın içine yerleştirin. Elinizle bastırarak sıkıştırın.
8. Kakaolu pudingi hazırlayın. Bunun için süt, nişasta, kakao ve şekeri ocakta kaynayana kadar karıştırın. Kaynayan muhallebiyi bir dakika ocakta tutup, altını kapatın. Muhallebiyi hemen kekin üzerine gezdirin ve hafifçe sallayarak düzgün yayılmasını sağlayın.
8. Ganaj için kremayı bir tencerede kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Buhar çıktığı zaman kaynamadan ocağı kapatın. Çikolatayı kremanın içine ekleyip, çikolatalar tamamen eriyene kadar karıştırın. Ganaj karışımını muhallebinin üzerine dökün ve kalıbı elinizle hafifçe sallayarak ganajı eşit biçimde dağıtın. Pastanın oda ısısına gelmesini bekleyin.
9. Pasta oda ısısına gelince buzdolabında bir gece, yani 10 saat civarı bekletin. Bu süre pastanın kıvamını alması ve rahat kesilmesi için önemli.
10. Servis sırasında kelepçeli kalıbı açın ve kalıbın yuvarlak bölümünü dikkatlice çıkarın. Dilimleyerek servis yapın.

Not:
Servis sırasında pastanın üzerini dövülmüş kuruyemiş, toz fıstık, Hindistan cevizi veya limon kabuğu rendesiyle süsleyebilirsiniz.

Kuruyemiş sevenler ayrıca pastanın içine fındık, badem veya Antep fıstığı ekleyebilirler. İçine muz veya başka meyveler de konulabilir. Bizde pastalar sade sevildiği için ben bunları eklemedim ama tarife ilişkin geri dönüşlerden kullanıldığını ve yakıştığını biliyorum.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder