14 Nisan 2014 Pazartesi

Çuro (Churros)

İspanyol mutfağının ünlü tatlısı churro (biz bundan sonra çuro diyelim) instagram sayesinde haberdar olduğum bir tatlı. Oradaki gördüğüm bir çuro fotoğrafının cazibesi beni bu tatlı hakkında bilgi sahibi olmaya teşvik etti diyebiliriz. Çuro, dünyanın pek çok yerinde bilinen ve sevilen bir tatlı. Hamuru profiterol/ekler hamurunun hazırlanmasında kullanılan teknikle hazırlanıyor. Yani, un ve yağ sıcak suyla birleştiriliyor. Bu hamur daha sonra kızartılıyor.   



         
İnternette çok sayıda çuro tarifi inceledim. Farklı hazırlama teknikleri ve malzemeler var. Hamurunda tereyağı ve yumurta kullanılan tarifler olduğu gibi, yumurtasız tarifler de var. İncelediklerim arasında en hafif olacağını düşündüğüm yumurtasız ve zeytinyağlı tarifi seçtim. Tarife şuradan ulaşabilirsiniz ama tam ölçüleri tarifin altındaki yorumdan aldım.

Tatlıyı yapmak için bir krema torbası bile edindim. Ama hamur karışımını hazırlarken biraz koyu olduğunu fark ettim, krema torbasından pek geçecek gibi görünmüyordu. O yüzden elimle şekillendirdim, gayet güzel oldu.
Çuroyu kahvaltı tatlısı olarak servis ettim, oğlum ve eşim çok beğendi. Hamuruna ilgi gösteren kızım, pişmiş halini denemek istemedi.
Çuroyu bildiğimiz lezzetlerden birine benzetmek gerekirse, lokma tatlısının şerbetsiz ve oldukça hafif olanı diyebiliriz. İncelediğim tariflerde, yanında çikolata sosu gibi ekstra tatlılarla servis ediliyor ama bence buna gerek yok. Bu tatlı üzerine tatlı meselesini hem pek sevmiyorum, hem de çocuklar alışsın istemiyorum. Pancake ve skonda çok az şeker olduğu için onların yanında bal, reçel vs. oluyor ama çuro kendi başına yeterince tatlı. Tarçın ve şeker karışımı yeterli tatlılığı veriyor.

Malzemeler (12 adet çuro için, 3-4 kişilik)
Hamuru için
200 ml. su (1 su bardağı)
1,5 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tutam tuz
100 gram un (Yaklaşık 1 su bardağı)

Kızartmak için
Sıvı yağ

Üzeri için
Yarım su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı toz tarçın

Yapılışı
1. Bir tencereye un hariç hamur malzemelerinin hepsini koyup kaynatın. Kaynamaya başlayınca ocağı kapatın.
2. Sulu karışıma unu ekleyip bütünleşene kadar karıştırın.
3. Karışımdan elinizle parçalar koparıp parmak kalınlığında silindirler haline getirin.
4. Tavada ısıttığınız yağda hamur parçalarını altın rengi olana kadar kızartın.
5. Kızaran hamurları kâğıt havlu üzerine alın.
6. Geniş bir servis tabağında şeker ve tarçını karıştırın, hamurlar sıcakken bu şekere bulayın.

Not
Şeker-tarçın karışımını bitiremedim. Kalanı bir dahaki sefere kullanmak üzere bir kavanoza koydum. Hane halkının bu tatlıya gösterdiği ilgi, sık sık yapılacağını gösteriyor.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder