7 Nisan 2014 Pazartesi

Nohutlu Enginar



Enginar çanakları bizim evin yetişkinleri tarafından çok sevilir. Mevsiminde, liflenmeden mümkün olduğunca sık yapmaya çalışırım. Gerçi bizde enginarın her hali sevilir, bütün enginarlardan yaptığım dolmaları çocuklar da severek yiyorlar.


Bu mevsimin ilk enginarını geçen hafta sonu aldım. Bildiğimiz havuç-patates-bezelye üçlüsünden farklı bir şeyle servis etmek istedim. Ve nedense aklıma nohut geldi, sonra diğer malzemeler serbest çağrışım zinciriyle aklıma geldi:)
Nohut ve enginarın birbirine giden gıdalar olduğunu gördük ama bence bu tarifin en etkili malzemesi baharatlar. Muskat cevizi ve kimyon nohutlu içe çok yakıştı, enginarı da epey zenginleştirdi.
Nohutlu içle hazırlanan enginar çok doyurucu. Bu haliyle ana yemek olarak bile tüketilebilir.

Malzemeler (6 porsiyon)
6 enginar çanağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 limon suyu
1 su bardağı su
Tuz

İç malzemesi
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı tahin
1 tutam muskat cevizi rendesi
1 tutam toz kimyon
Tuz
Karabiber

Üzerini süslemek için
Yeşillik


Hazırlanışı
1. Enginarları bir tencereye yerleştirip, üzerine limon suyu, zeytinyağı, su ve tuzu ekleyin. Enginar yumuşayana kadar pişirin. (Ben düdüklü tencerede pişiriyorum.)

 2. Rendelediğiniz veya küçük doğradığınız kuru soğanı zeytinyağında kavurun. Nohutu ekleyip bir-iki dakika çevirin. Ocağın altını kapatın. Tahin, tuz ve baharatları ekleyin.
3. Enginar piştikten sonra tencerede kalan suyu da nohutlu karışıma ekleyin ve karıştırın.
4. Servis tabağına aldığınız enginarların üzerine iç malzemeyi paylaştırın. Üzerini arzu ettiğiniz yeşillikle süsleyip servis yapın.

Notlar:
- Basınçlı tencere yerine normal bir çelik tencere de kullanabilirsiniz. Normal tencere kullanırsanız enginarın pişmesi biraz daha uzun sürer. Bu durumda suyunu kontrol etmek ve çektiğinde su eklemek gerekir.
- Enginar tenceresinde kalan limonlu su, iç malzemeyi hafif sulandırıyor ve güzel bir kıvam veriyor. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder