7 Nisan 2014 Pazartesi

Kapkek



Kapkek bugüne kadar denemediğim bir kek türüydü. Bunda çocukların hiç talep etmemelerinin payı var sanıyorum. Geçenlerde bir şekilde aklıma geldi, denemek istedim.
 




Arkadaşım Pervin hem kapkek kalıbını, hem de tarifini benimle paylaşarak deneme işini epey kolaylaştırdı. Aslında bir kapkek kalıbı almak istiyordum ama derinlikleri, ebatları birbirinden farklı kalıplar görünce hangisini alacağıma karar veremedim. O da sağolsun, denemem için kalıbını bana verdi.
Denemeyi çocuklarla birlikte yaptık ve epey eğlendik. Bugüne kadar hiç istememişlerdi ama yapınca keyifle yediler. Oğlumun okul beslenmesine de koyduk.
Tarifi arkadaşımdan aldım ama kendimce birtakım değişiklikler yaptım: şeker miktarını azalttım, limon suyu ekledim, damla çikolata kullanmadım. Bizce şekeri ve kıvamı tam kararında bir kek oldu.
Aşağıdaki tarif kakaolu ama aynı tarifi kakao koymadan yapmak mümkün. İçine limon veya portakal kabuğu rendesi, kuruyemiş eklenebilir. Damla çikolatayı kakaoyla birlikte ağır gelir diye kullanmadım ama o da konulabilir. Yani, tarifi temel alarak kendi zevkinize göre çeşitlemeler yapabilirsiniz.Ayrıca üzerini de krema veya eritilmiş çikolatayla süslemek mümkün. Yaratıcılığa fırsat veren bir tatlı diyebiliriz kısaca. Ben en sade halini paylaşıyorum, siz istediğiniz şekilde zenginleştirebilirsiniz.

Malzemeler (15 adet kapkek için)
2 yumurta
3 kahve fincanı toz şeker
2 kahve fincanı zeytinyağı
2 kahve fincanı yoğurt
250 gram un (Yaklaşık 2,5 su bardağı)
1 paket kabartma tozu
3 çorba kaşığı (silme)kakao
1 çorba kaşığı limon suyu
Kapkek kağıtları (15 tane)

Yapılışı
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Bir çırpma kabında şeker ve yumurtayı çırpın. Zeytinyağı ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edin.
3. Un ve kabartma tozunu ekleyin, kabartma tozunun üzerine limon suyunu koyun ve çırpın.
4. Kakaoyu ekleyin ve bir kaşıkla iyice karıştırın. 
5. Kapkek kağıtlarını kalıbın içine yerleştirin. Karışımı kaşıkla kağıtlara paylaştırın. Kağıtları tamamen doldurmayın, üstten 1-1,5 santimetre ya da bir parmak kadar boşluk bırakın, buna kabarma payı diyebiliriz.
6. Önceden ısınmış fırında 15-20 dakika civarında pişirin. Kürdan testiyle pişmesini kontrol edin. Kürdan temiz çıkıyorsa fırından alın. 



Not
- Kapkekler küçük porsiyonlar halinde fırına girdiği için pişme süresi keke göre daha kısa. Fırına göre değişir ama genellikle 20 dakika civarında pişiyor.
- Kalıp 12’li olduğu için harç arttı. Artan harcı kapkek kağıtlarına koyup öylece fırına yerleştirdim. Kapkek kağıtları ısıya dayanıklı, 220 dereceye kadar dayanıyorlar. O yüzden kalıp olmadan sadece kağıtla pişirmek mümkün. Ama fırında sarsılmayacak şekilde durmaları lazım.


Kızım çekimin bitmesini ve kırmızı kağıtlı kapkeke ulaşmayı sabırla bekliyor:)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder