9 Eylül 2013 Pazartesi

Yeşil Mercimek Köftesi



          Yeşil mercimek, zengin besleyici içeriği nedeniyle sık kullanmaya çalıştığım bir bakliyat. Kıymalı yemeğini, kesmeli çorbasını yapıyorum, bulgur pilavına katıyorum. Çocuklar sık yesin istiyorum bu faydalı bakliyatı. Bu hafta sonu da babaannemin yeşil mercimek köftesini yaptım. Kırmızı mercimek köftesinin kardeşi sayılabilecek bu yemeği, Kayseri’ye gittiğimizde babaannem yapar. Kayseri mutfağının bilinen bir yemeği midir bilmem ama yemek belleğime “babaanne yemeği” olarak girmiştir.

Benim yaptığım yeşil mercimek köftesinin orijinalinden tek farkı mercimeklerin blendırdan geçmesi. Babaannem haşlanmış mercimekleri bütün olarak koyuyor. Öyle de güzel oluyor tabi ama benim yaptığım şekli hem göze daha hoş görünüyor, hem de çocuklara karışık gelme riski yok. Bizim çocukların içinde mercimek tanelerini görünce tereddüt edebileceklerini düşündüğümden mercimekleri püre haline getirmeyi tercih ettim. Neyse ki sonucu beğendiler,  özellikle kızım çok beğendi ve epeyce yedi. Zaten kızım bulgurlu köfteleri seviyor; tarifini şurada paylaştığım kırmızı mercimek köftesini de beğenerek yiyor.
Yeşil mercimek köftesinin kırmızı mercimek köftesi kadar renk albenisi yok; gri-yeşil bir rengi var. Ama besleyici değeri ve lezzeti, görüntü açığını kapatacak cinsten.

Malzemeler
1 su bardağı yeşil mercimek
1,5 su bardağı köftelik bulgur
2 orta boy haşlanmış patates
2 adet orta boy kuru soğan 
125 ml. zeytinyağı (Yaklaşık 1 çay bardağı)
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı
1. Patateslerin kabuklarını soyup, iri parçalara bölerek haşlayın. Az su koyun ve suyunu tamamen çektirin. Haşlanana kadar gerekirse yine az az su ilave edin.
2. Mercimeği 3-4 su bardağı suyla pişene kadar haşlayın. Mercimekler yumuşayınca blendırdan geçirin.
3. Püre kıvamını almış mercimeğin üzerine bulguru ekleyin ve iyice karıştırın. Tencerenin ağzını kapatarak, bulgurun su çekmesi için 15 dakika kadar bekletin.
4. Bir yoğurma kabında patatesleri çatalla ezin. Üzerine mercimek-bulgur karışımını ekleyin ve yoğurun.
5. Rendelediğiniz veya çok küçük doğradığınız soğanı zeytinyağında kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra sıcakken bulgurun üzerine ekleyin. Tuz ve karabiberini atıp kaşıkla iyice karıştırın.
6. Karışım elinizle yoğurabileceğiniz ısıya gelene kadar ağzı kapalı olarak bekletin. (Kısa sürede soğuyor.)
7. Avuç içinize alarak sıktığınız ve şekil verdiğiniz köfteleri servis tabağına alın.

Not:
Bu ölçülerden 30-35 civarında köfte çıkıyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder