1 Mayıs 2018 Salı

Fırında Sütlü Patates


Fırında sütlü patates, en sık yaptığım garnitürlerden biridir. Ama tarifi bloga yazmak aklıma gelmemişti. Ölçü kullanmadan, doğaçlama yaptığım için sanırım. Yine de bu kadar sık hazırlanan bir garnitürün tarifi yazılı arşivde bulunsun istedim.


Tarifi yazmaya karar verince malzemeleri ölçerek yaptım. Net ölçülü bir garnitür tarifi oldu.

Fırında sütlü patatesin benim için olmazsa olmazı baharatlar; yıldız anason ve muskat cevizi rendesi bu yemeğe çok şey katıyor. Özellikle de yıldız anason. Nefis bir koku veriyor ve daha pişerken mutfağı kendine has anason kokusuyla dolduruyor. Bu tarifi deneyecekseniz tavsiyem, baharat dolabınızda yıldız anason ve muskat cevizi olduğundan emin olmanız.

Ben patatesleri nicer-dicer dilimleyiciyle doğruyorum. Bu şekilde oldukça ince dilimler elde edebiliyorum. Sizde bu tür doğrayıcı bir alet yoksa bıçakla yapabilirsiniz. Dilimler kalın olursa pişme süresini biraz uzatabilir.

 Malzemeler (30 cm.lik cam fırın tepsisi için)
4 adet patates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Toz karabiber
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
Tuz
Bir tutam muskat cevizi rendesi
200 ml. süt (1 su bardağı)
100 gram tereyağı (Yaklaşık 4 yemek kaşığı)
4 adet yıldız anason
100 gram erimeye uygun peynir rendesi (1 su bardağı kadar/Kaşar, gravyer, parmesan, mozzarella gibi)

Yapılışı
1. Soyduğunuz patatesleri cips inceliğinde dilimleyin.
2. Patatesleri fırın tepsisine alın. Zeytinyağı, karabiber, tuz, zerdeçal ve muskat cevizi rendesini ekleyip karıştırın. Patatesleri tepsiye yayarak yerleştirin.
3. Sütü patates dilimlerinin üzerine gezdirin. Tereyağını küçük parçalar halinde koyun. Yıldız anasonları tepsiye yerleştirip 200 derece sıcaklıktaki fırına verin.
4. Patatesler sütü çekip kahverengileşmeye başladığında rendelenmiş peyniri tepsinin üzerine yayın ve tekrar fırına verin.
5. Peynir eriyip kızardığında tepsiyi fırından alın. Sıcak olarak servis yapın.

Notlar:
Yıldız anason bu tarifin yenmeyen malzemesi:) Piştikten sonra yıldız anasonları çıkarabilirsiniz.
Fırına ve patateslerin kalınlığına göre pişme süresi değişse de, ön ısıtma yapmadan 30-40 dakika arasında hazır olacaktır.
Fırında patatesi yukarıda yazdığım peynir çeşitlerinin hepsiyle denedim. Bütün peynirler erime anlamında iyi sonuç verse de, gravyer ve parmesan favorilerim.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder