27 Haziran 2017 Salı

Uzakdoğu Usulü Tavuk Sote

Geçenlerde Başkent Üniversitesi TGA’da (Thermopolium Gastronomi Akademisi) Master Şef Deniz Orhun Klementin’le birlikte Ramazan yemekleri yaptığımız bir atölyeye katılmıştım. Uzakdoğu usulü tavuk sote, orada yaptığımız yemeklerden biriydi. Bizim mutfağımızdan malzemelerin de kullanıldığı tavuk soteyi çok beğendim. Çıtır tavuk parçaları, karamelize olmuş sebzeler ve hepsini birleştiren baharatlı, güçlü bir sos. Bir ana yemekten beklenecek her şey vardı kısaca.


Çocukların da yemeği beğeneceklerini düşündüğüm için ilk fırsatta evde denedim. Sonuç tahmin ettiğim gibi oldu. Sebzelerini bile büyük ölçüde yedilerJ

Atölyede yaparken kabak kullanmamıştık ama ben evde kabak ekledim. Mevsim sebzelerinin çoğunu kullanabileceği bir tarif bu. Başka değişiklikler de yaptım; yer fıstığını kaju fıstığıyla değiştirdim. Bir de iyi bir soya sosu bulamadığım için bu malzemeyi kullanmadım. Siz isterseniz tuz miktarını azaltarak soya sosu ekleyebilirsiniz.

Sebzeli tavuk sote evde o kadar beğenildi ki, sık sık yaparım diye düşünüyorum. Kış sebzeleriyle de denemek gibi bir planım var. Brokoli, beyaz lahana, hatta balkabağı kullanılabilir.

Uzakdoğu usulü tavuk sotenin kendine has bir pratikliği var. Önce tüm malzemeleri hazırlıyorsunuz, yemek esnasında hızla pişiyorlar. Sebzeleri doğrama kısmı biraz zaman alıyor ama yemeğin hazırlanması nispeten kısa sürüyor. Bir de her şey tek tavada olup bitiyor. Malzemeleri sırayla pişirip kenara alıyorsunuz, sonra tekrar tavada buluşuyorlar.

Bu tarifte dikkat etmeniz gereken en önemli nokta tüm malzemeleri karamelize olana kadar pişirmek. Yüksek ateşte tavayı sallayarak pişirmek en iyi yöntem sanırım. Wok tava varsa daha güzel olur tabi ama ben wok tavamı emekli ettiğim, yerine de henüz bir şey almadığım için 28 cm.lik yapışmaz özellikli bir tava kullandım.

Malzemeler (4-6 kişilik)
200 gram çiğ kaju fıstığı (Aynı miktarda çiğ yer fıstığı da kullanabilirsiniz.)
Yarım kilo tavuk göğüs eti
3 adet kapya biberi
3 adet dolmalık yeşil biber
2 adet küçük boy veya 1 adet orta boy kabak
5 adet yeşil soğan
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
Bir tutam toz karabiber
Tuz

Tavuk marinadı için
2 adet yumurtanın sarısı
45 gram mısır nişastası (3 yemek kaşığı dolusu)

Sos için
5 cm. büyüklüğünde kök zencefil
3 yemek kaşığı sirke (ben elma sirkesi kullandım)
5 diş sarımsak
Tuz
1 yemek kaşığı domates salçası
100 ml. Sıcak su (yaklaşık yarım su bardağı)

Servis için
Maydanoz, frenk soğanı gibi arzu ettiğiniz taze yeşillikler

Yapılışı
1. Tavuk göğsünü kuşbaşı doğrayın. Marinat için bir kasede yumurta sarılarını nişastayla karıştırın. Tavuk etini bu sosa bulayın. Kasenin ağzını strech filmle kapatın ve buzdolabında bekletin.



2. Sebzeleri yıkayın, kabağın kabuklarını soyun. Biberlerin sap kısımlarını ve çekirdeklerini ayıklayın. Yeşil soğanın saplarını ayıklayın. Sebzeleri 2-3 cm uzunluğunda parçalar olacak şekilde doğrayın.

3. Sos için kabuklarını soyduğunuz sarımsakları bir tutam tuzla havanda ezin. Zencefilin kabuğunu soyun ve rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Tüm sos malzemelerini bir kasede karıştırın. Salçanın pütürlü kalmamasına, sosun pürüzsüz bir kıvam almasına dikkat edin.
4. Yapışmaz özellikli bir tavayı yüksek ateşte ısıtın. Kaju fıstığını sıcak tavaya koyun ve kahverengi olana kadar sallayarak kavurun. Kavrulan kaju fıstıklarını bir tabağa alın.

5. Tavaya zeytinyağı, toz zerdeçal ve karabiber koyun. Sosta beklettiğiniz tavuk etini tavaya alın. Yüksek ateşte sallayarak ve arada karıştırarak tavuk etleri altın sarısı renk alana kadar pişirin. Pişen tavuk etlerini başka bir tabağa alın.

6. Yeşil soğan hariç diğer sebzeleri tavaya koyun. Yüksek ateşte sebzelere kahverengi olana kadar pişirin. Sebzelerin rengi dönünce yeşil soğanları ekleyin. Yeşil soğanlar diriliğini kaybedene kadar pişirin.

7. Tavuk eti ve kajuyu sebzelerin üzerine eklen. Sosu tavaya dökün, tuzunu ayarlayın ve tüm mazlemeyi karıştırın.
8. Üzerine arzu ettiğiniz yeşilliklerden serperek servis yapın. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder