16 Haziran 2016 Perşembe

Pratik Yeşil Dondurma (Ispanaklı Dondurma)

Yaz için serinletici tarifler arayışı devam ediyor. İçecek ve soğuk tatlı ihtiyacının ne kadarını ev yapımı seçeneklerle karşılayabilirsem kardır diye düşünüyorum. Yeşil dondurma da, bu konudaki AR-GE'nin son ürünü.


Gizli malzemesi ıspanak olan yeşil dondurma fikrini Super Healthy Kids sitesinden aldım. Çocuklar için sağlıklı alternatifler geliştirmek isteyen ebeveynler dünyanın her yerinde. Bu çaba insana umut veriyor ve hazır gıda endüstrisine mecbur olmadığımızı gösteriyor. Üstelik çocuklarımızı sağlıklı beslemek, yorucu ve uğraştırıcı bir çaba olmak zorunda değil. Küçük ön hazırlıklarla çocukların hoşuna gidecek sağlıklı alternatifleri gayet pratik şekilde hazırlamak mümkün. Ispanaklı dondurma bunun en iyi örneklerinden. Dört malzemesi var, pişirmeden hazırlanıyor ve dondurma makinesi gerektirmiyor. Tek yapmanız gereken bir akşam önceden derin dondurucuya bir avuç ıspanak ve iki olgun muz koymak, hepsi bu.

Yeşil dondurma evimizde tam bir sevinçle karşılandı. Çocukların ikisi de çok beğendi. Ama çocukların tepkisini öngöremediğim için bir miktar manipülasyon yaptım. Dondurmayı hazırlarken kızım geldi ve renginin neden böyle olduğunu sordu. Tahmin etmesini istedim. Ispanak aklına geldi ama hoşuna gitmedi. Ispanaklı olduğunu söyleyemedim. Fıstıklı desem, ikisi de kuruyemişleri yiyeceklerinin içinde sevmedikleri için yine sorun olacaktı. Ben de sevdikleri yeşilliklerden fesleğenli olduğunu söylemek zorunda kaldım. Fesleğenle hazırlanmış dondurma fikri hoşlarına gitti. Gerçeği dondurmayı yedikten sonra açıkladım. İkisi de hiç ıspanak tadı almadıklarını söylediler. Ispanakla dondurmayı bağdaştıramadıkları için oluşacak ön yargı, gerçeğin kısa süreliğine saklanmasıyla önlenmiş oldu:)


Malzemeler (4 kişilik)
50 gram donmuş ıspanak yaprağı (Yaklaşık bir avuç dolusu)
2 adet donmuş olgun muz
4 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı süzme bal

Yapılışı
1. Donmuş malzemeleri hazırlamak için, muzun kabuklarını soyun ve elinizle böldükten sonra bir buzdolabı poşeti içinde derin dondurucuya koyun. Ispanak yapraklarını yıkayıp, süzdükten sonra ince doğrayın ve yine buzdolabı poşetinde derin dondurucuda donana kadar bekletin.


2. Donmuş ıspanak yaprakları ve muzu mutfak robotu veya rondoya koyun, bal ve yoğurdu ekleyip malzemeler pürüzsüz bir kıvam alana kadar makinayı çalıştırın.
3. Dondurma karışımını yayvan bir kaba alıp iki saat derin dondurucuda bekletin. İki saat sonra karışımın kenarları katılaşacak ama ortası yumuşak kalacaktır. Kaşıkla iyice karıştırdıktan sonra, yeniden dondurucuya kaldırın.


4. Bir saat sonra karıştırma işlemini tekrar edin. Tekrar dondurucuya koyun. Bir saat sonra dondurma servise hazır olacaktır.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder