16 Şubat 2015 Pazartesi

Yer Elması Çorbası

Yer elması çorbası, yemek etkileşimiyle gelişen bir tarif. Bir süre önce Terbiyeli Lahana Çorbasıyla ilgili Instagram gönderisi üzerine gelişen sohbette Ceren Hanım bu tarifini paylaştı. Yer elmasına pek aşina değildim ama çorba fikri hoşuma gitti. Bir iki ufak değişiklikle denedim ve sonuç gayet güzel oldu.



Blog vesilesiyle insanların sağlıklı beslenmeye gösterdikleri ilgiye ve konuyla ilgili bilgi ve tecrübelerini paylaşma isteklerine şahit olmak gerçekten mutluluk verici. Sizin yaptığınız bir şey, bir başkasına bir şeyi anımsatıyor veya bir şey yapmaya teşvik edebiliyor. Bu güzel bir etkileşim ve ben bu etkileşimden çok şey öğreniyorum. Mesela yer elması çorbası gibi. Mutfakta pek kullanmadığım bu faydalı sebzeyi böyle bir etkileşim sayesinde yemek repertuarıma dahil etmiş oldum.

Tarife dönecek olursak, kış mevsiminin kök bitkilerinden yer elması, aynı aileyi paylaştığı diğer sebzeler kadar bilinmese de son dönemlerde faydalarına ilişkin çıkan haberler nedeniyle popülaritesini giderek artırıyor.

B ve C vitamini, yüksek lif ve mineral içeriğinin yanı sıra kan şekerini dengeleyici özelliği yer elmasının birçok faydası arasında ilk akla gelenler arasında yer alıyor.



Çok keskin bir tadı olmamakla birlikte kendine özgü bir aroması olan yer elmasıyla henüz tanışmayanlar için çorba iyi bir başlangıç olabilir. Çorbayı ilk yaptığımda herkesin beğeneceğinden biraz tereddütlüydüm açıkçası. Ama yine de risk alarak konuklarımızın geldiği bir akşam yaptım. Neyse ki endişe ettiğim gibi olmadı, çorba oldukça beğenildi. Bundan sonra bu şifalı sebzeye mutfakta daha fazla yer vermek istiyorum. Zeytinyağlı birçok yemeğe dahil edilebilir, kendi başına zeytinyağlı yemeği yapılabilir. Salatalara yakışacağını düşünüyorum. Sotelenerek yemek yanına garnitür olarak da kullanılabilir. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Tarifleri denedikçe paylaşırım artık.  

(Bu tarif ilk kez yemek.com’da yayınlandı.)

Malzemeler (8 kişilik)
750-800 gram yer elması
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 su bardağı süt
6 su bardağı su
Çay kaşığının ucuyla toz karabiber
Tuz

Hazırlanışı
1. Yer elmalarını soyun ve küçük küpler halinde doğrayın.


2. Çorbayı pişireceğiniz tencereye zeytinyağı ve unu koyun ve unun kokusu çıkana kadar bir iki dakika karıştırarak kavurun. Zerdeçalı ekleyin ve karıştırın.
3. Doğranmış yer elmalarını tencereye alın ve arada karıştırarak birkaç dakika soteleyin.
4. Sütü ve suyu ekleyip, orta ateşte yer elması yumuşayan kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
5. Çorba piştikten sonra tuz ve karabiber ekleyip, pürüzsüz bir kıvam alması için blendırdan geçirin.

Not:

İsterseniz zerdeçal yerine aynı miktarda köri karışımı da kullanabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder