2 Şubat 2015 Pazartesi

Hibeş

Blog yazmaya başladığımdan beri çevreden geniş bir destek ve teşvik görüyorum. Bunun bir bölümünü sosyal medyadan gelen yüreklendirici yorumlar, tarif denemelerine ilişkin geri dönüşler oluşturuyor. Diğer bölümü ise gerçek dünyada yaşanan etkileşim. Blogumu takip eden arkadaşlarım hem güzel yorumlarını eksik etmiyorlar, hem de bazen özel olduğunu düşündükleri tariflerini aktarmam için benimle paylaşıyorlar. Tariflerin aktarılmak üzere emanet edildiği kişi olmak, iyi beslenmeye gönül vermiş birisi için gerçekten onur verici.




Gerek gerçek, gerek sanal alemdeki bu yoğun yemek etkileşimini hem çok seviyorum, hem de bundan epeyce yeni şey öğreniyorum. Bu vesileyle yorumlarını, bilgilerini, destek ve teşviklerini aktaran herkese teşekkürlerimi sunayım. Instagramda zaman zaman söylediğim gibi “Yaşasın yemek etkileşimi!”.

Hibeşe geri dönecek olursak, Antalya yöresinin bilinen ve çok sevilen bu mezesini arkadaşım Özlem sayesinde öğrendim. Bu tarif ona kayınvalidesi tarafından emanet edilmiş, kendisi de benimle paylaştı.

Tarifin orijinalinde sarımsak miktarı daha fazla, yaklaşık bir baş kadar. Benim yaptığım tek değişiklik sarımsak miktarını biraz azaltmak oldu.

Hibeş, hem meze hem sos kategorisinde değerlendirilebilir. Tahinin limon suyu, sarımsak ve baharatlarla özleştirilerek hazırlandığı hibeş oldukça yoğun bir lezzete sahip. Tavuk, et yemekleri ve makarnanın yanında sos işlevi görebileceği gibi, hibeşi doğrudan ekmeğe sürerek yiyebilir veya kanepe hazırlamada kullanabilirsiniz. Biz yaprak sarmasının yanında sos olarak kullandık, gayet güzel oldu.  Bu çok fonksiyonlu sos/mezeyi yaptıktan sonra birçok kullanım alanı bulunur diye düşünüyorum.

(Bu tarif ilk kez yemek.com’da yayınlandı.)

Malzemeler (500 ml. Hibeş için)
250 gram tahin
100 ml. oda ısısında su
4 adet limonun suyu
3 silme tatlı kaşığı toz kimyon
4 silme tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber
1 silme tatlı kaşığı toz karabiber
6 diş sarımsak
1,5 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı
1. Bir karıştırma kabına tahini koyun, üzerine su ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırın. Limon suyunu ekleyerek pürüzsüz bir karışım olana kadar tahta kaşıkla karıştırın.
2. Kabuklarını soyduğunuz sarımsakları tuzla birlikte havanda dövün.
3. Sarımsak ve baharatları tahin karışımının üzerine ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.
4. Hibeşi cam bir kavanozda kapağı kapalı olarak buzdolabında saklayın.

Not:

Tahine hem suyu, hem de limon suyunu ekleyince bütünleşmeyecek gibi görünüyor, endişe etmeyin. Tahta kaşıkla karıştırmaya devam edince malzemelerin bütünleşip pürüzsüz bir kıvama geldiğini göreceksiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder