21 Şubat 2015 Cumartesi

Çilekli Puding

Çilekli puding için doğru mevsimde olmadığımızı biliyorum ama doğal malzeme sizi bulmuşsa fırsatı değerlendirmemek olmaz. Ben de öyle yaptım. Oburcan’ın organizasyonuyla Meşhur Hasan Usta’nın yemeklerini tatmaya gittiğimiz akşam restoranın güzel lezzetlerinden sorumlu Hakan Şef, tatlılarda kullandığı çilek püresi konservesini denemem için armağan etti.  Orada yediğimiz ve çok beğendiğimiz “Çilekolata” isimli tatlıda kullanıyorlardı bu püreyi.


Malzemelerinin çoğu yöresel olarak temin edilen restoranda çilek püresi yazın ev usulü hazırlanarak saklanıyor. Piyasada her tür sos varken ve bunlar artık evlerde bile kullanılırken, bir restoranda ev usulü çilek konservesi kullanılmasını gerçekten takdir ettiğimi söylemek istiyorum.

Bu güzel malzemeyi alınca, en iyi şekilde değerlendirme konusunda bir sorumluluk hissettim. Çilek püresiyle yapılabilecek pek çok tatlı var tabi ama ben çocukların beğenisini garantilemek adına tercihimi pudingden yana kullandım. Puding bizim evin en banko tatlısı diyebilirim. Kakaolu puding ve sade muhallebiyi sık sık yapıyorum, çocuklar da severek yiyor. Oğlumun beslenme çantasına bile koyduğumuz oluyor.

Pudingi genellikle unla hazırlıyorum ama bu sefer daha hafif olsun istediğim için mısır nişastası kullandım. Yine aynı gerekçeyle toz şeker yerine pudra şekeri kullanmayı tercih ettim.

Ev tipi çilekli puding hazır satılanlar kadar göz alıcı pembe bir renkte olmuyor, bunu baştan söyleyeyim. Rengi soluk pembe veya gülkurusu diyebileceğimiz aralıkta. Ama tadına baktığınızda rengindeki mütevaziliği hemen unutuyorsunuz. Çilekli pudingin nefis ve hiçbir yapaylık içermeyen tadını alıyorsunuz. Hazır puding yemeyeli çok zaman oldu ama özellikle meyveli  pudinglerin bana hep yapay geldiğini hatırlıyorum. Evde yaptığınızda böyle bir sorun olmadığını belirtmeme gerek yok sanırım. 

Çocukların bu tatlıya gösterdiği beğeni bana iş olarak yansıyacak gibi görünüyor. Çilek mevsimi geldiğinde birkaç kavanoz çilek püresi konservesi hazırlamayı şimdiden yazlık iş planına aldım.

Malzemeler (Orta boy kuplarda 8 kişilik)
200 ml. (yaklaşık bir su bardağı) şekerli çilek püresi veya 250 gram çilek+5yemek kaşığı toz şeker
1 litre süt
70 gram (yaklaşık 4 yemek kaşığı) mısır nişastası
100 gram (1 su bardağı) pudra şekeri

Servis için
Çilek püresi

Hazırlanışı
1. Çilek püresi yoksa önce püreyi hazırlamak için yıkayıp ayıkladığınız çilekleri 3 yemek kaşığı toz şekerle birlikte mutfak robotundan geçirin ve bir sos tenceresine koyarak ısıtın. Kaynayınca püreyi ocaktan alın ve soğutun.
2. Pudingi pişireceğiniz tencerenin üzerine çelik bir süzgeç yerleştirin. Önceden hazırlanmış veya yeni hazırladığınız çilek püresini tel süzgeçten kaşıkla bastırarak tencereye geçirin. Süzgecin üzerinde kalan susuz, pütürlü kısmı kullanmayın.
3. Diğer puding malzemelerini de tencereye ekleyip, orta ateşte puding kaynayana kadar karıştırın.
4. Kaynayınca ocağın altını kapatıp, pudingi servis kaselerine paylaştırın.
5. Soğuduktan sonra arzuya göre üzerini çilek püresiyle süsleyip servis yapın.

Notlar:
- Ben kullanmadım ama bu pudinge vanilyanın yakışacağını tahmin ediyorum. Şekerli vanilinleri önermiyorum ama vanilya çubuğu veya 1 tatlı kaşığı vanilya özütü kullanarak çilek tadına hoş bir vanilya aroması ekleyebilirsiniz.

- Çilek püresinin süzülmesi pudingin pürüzsüz kıvam alması için önemli. Süzme işlemini yaparken suyun tamamen süzgecin altına geçmesini sağlamak için kaşıkla iyice bastırmak gerekiyor. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder