19 Kasım 2013 Salı

Domatesli Bulgur Pilavı



Bulgurun ne kadar faydalı bir gıda olduğunu çoğumuz biliriz, özelikle çocuk beslenmesinde. Bulgur, bebeklik dönemi çorbalarının vazgeçilmez tahıllarından biridir. Ama her bulgur aynı mıdır sorusuna evet cevabı vermek zor. Piyasada satılan bulgur, çoğunlukla dış kabuğundan, yani büyük ölçüde faydasından arındırılarak piyasaya sürülüyor. O yüzden senelerdir market rafından bulgur almadım eve.
En son aldığım bulgur Tahtacıörencik’ten ve tadıyla, kokusuyla özel bir bulgur. Bulgurun kokusu olur mu demeyin, bence oluyor. Mümkün olduğunca bütünlüğü korunarak hazırlanan bu bulgurla yapılan pilav da bir başka lezzetli oluyor haliyle. 


Bulgur pilavını sık yapınca, çeşitleme yapma ihtiyacı doğuyor. Bu sefer kış için hazırladığım domates sosuyla yaptım. Aşağıdaki ölçüler kalabalık bir sofraya göre. Bunun nedeni kalabalık olmamız değil, çalışan bir anne olarak, günlük yemek yapma gibi bir lüksüm olmaması.
Et, tavuk gibi ısıtılınca güzel olmayan yemekler haricinde, çorba, tencere yemekleri ve pilavı en az iki gün yiyebileceğimiz şekilde yapıyorum. Mesela iki günlük yaptığım bulgur pilavının yanına bir gün köfte, bir gün tavuk yapabiliyorum. Böylece yanına salata hazırlığıyla kısa sürede akşam yemeğine oturmamız mümkün oluyor. Çorbayı üç gün tükettiğimiz bile oluyor. Hatta eşim bekleyen çorbanın daha güzel olduğunu düşünüyor. Tek dikkat ettiğim, yemeğin hepsini birden değil, yiyeceğimiz kadarını ısıtmak. Neyse, bu kadar mutfak itirafı yeter. Bir gün bol zamanım olursa, ben de her akşam için bir yemek yapabilirim belki.

Malzemeler (6-8 kişilik)
1 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı zeytinyağı
3 su bardağı pilavlık bulgur
3 su bardağı domates sosu veya suyu
Tuz

Yapılışı
1. Bulguru yağlarla birlikte 1-2 dakika çevirerek kavurun.
2. Domates sosu veya suyunu bulgurun üzerine döküp, kaynamasını bekleyin.
3. Kaynayınca tuzunu atıp karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte suyunu tamamen çekene kadar pişirin. Ocağı kapattıktan sonra tahta kaşıkla pilavı karıştırın.
4. Ağzı kapalı olarak yarım saat dinlendirdikten sonra servis yapın.

Not:
-Domates tadı daha az yoğun olsun isterseniz yarısını sos, yarısını su şeklinde kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder