3 Kasım 2013 Pazar

Pizza



Oğlum bu seneye kadar pizzayı hiç istememişti. Ama çocukların yemek zevkleri zamanla değişebiliyor. Pizza konusunda da böyle oldu. Bir arkadaşımıza gittiğimizde yedi ve beğendiğini söyledi. Benden yapmamı istedi, işte bu pizza o isteğin sonucu.





Çok eskiden birkaç kez hazır satılan pizza unlarını kullanmıştım. Artık pratik ama katkılı bu tür hazır gıdaları kullanmak istemediğim için tabanı da dâhil, her şeyiyle ev yapımı olsun istedim. Biraz tarif araştırması yaptım. Bana en uygun olanı, sağlıklı gıda aktivisti ünlü aşçı Jamie Oliver’ın pizza tabanı tarifi oldu. Tabi onu da olduğu gibi kullanamadım, ölçülerde değişiklik yapmam gerekti. Maya ve tuz miktarını kendimize göre biraz değiştirdim.
Hamurun ne kalın, ne de çok nice olmasını istemiştim, öyle de oldu; bizim için tam kararında bir pizza tabanı ortaya çıktı.
İstek sahibi oğlum başta olmak üzere, herkes beğendi pizzayı. Kışlık domates sosuna tuz ve fesleğen ekleyerek yaptığım basit dip sos da çok beğenildi bu arada. Pizzanın özellikle kenarlarını yerken kuru gelmesin diye herkesin önüne birer küçük kase dip sosla servis yaptım, hepimizin hoşuna gitti.
Malzemeler (32 cm. çapında iki adet yuvarlak fırın tepsisi için)
Pizza Tabanı
500 gr. un (Yarısını Üç Elma’dan getirdiğim üveyik buğdayı unundan, yarısını beyaz un kullandım.)
1 tatlı kaşığı tuz
325 ml. ılık su
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Bir paket hazır kuru maya (11 gr.lık paketlerden kullandım.)
1,5 tatlı kaşığı şeker

Üzeri (1 pizza için)
5 çorba kaşığı domates sosu (ben kış için hazırladığım domates sosundan kullandım, yoksa domates salçası da kullanabilirsiniz: bir kâse sıcak suyun içinde salçayı pürüzsüzleştirin. Ilıyınca pizza hamurunu üzerine sürün.)
200 gr. rendelenmiş kaşar peyniri
100 gr. ince doğranmış sucuk
4-5 adet ince doğranmış mantar
Fesleğen

Yapılışı
1. Ilık suyun içerisine maya, zeytinyağı ve şekeri ekleyerek karıştırın, birkaç dakika bekletin.
2. Bir yoğurma kabına unu ve tuzu koyun, unun ortasına bir çukur açarak sıvı karışımı içine dökün.
3. Kenarlardan ortaya doğru alarak hamuru yoğurun ve bütünleşmesini sağlayın.
4. Altına hafifçe un serptiğiniz bir kaba hamuru koyun, üzerine yine hafifçe un serpin. Kabın üzerini bir örtüyle kapatıp oda sıcaklığında bir saat mayalanmaya bırakın.
5. Mayalanarak iki katına çıkan hamuru pişireceğiniz tepsiye göre 2 veya 3 parçaya ayırın. Ben 32 cm. çapında yuvarlak fırın tepsisi kullandığım için hamuru ikiye bölerek kullandım. Daha küçük tepsi kullanıyorsanız, üçe de bölebilirsiniz.
6. Un serptiğiniz temiz bir yüzeyde hamuru pişireceğiniz tepsiye göre açın. Hamuru açarken üzerine de un serpin, böylece oklavaya yapışmasını engellemiş olursunuz.
7. Yağladığınız tepsinin üzerine hamuru yerleştirin. Hamurun üzerine domates sosunu yemek kaşığının arkasıyla yayarak koyun. Hamurun tamamı domates sosu veya sulandırılmış salçayla kaplanmalı.
8. Üzerine kaşar peynirinin yarısı serpin. Peynirin üzerine önce aralıklarla sucuğu yerleştirin, sonra da mantarları hamurun üzerine yayın.
9. Kalan kaşarı malzemelerin üzerine serpin, fesleğeni ekleyin.
10. 200 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.

Not:
Pizzayı ilk yapmaya başladığım zamanlarda fırının dikdörtgen tepsilerini kullanıyordum. 30*40 cm ölçülerindeki bu tepsilerde pizza, daha ince tabanlı oluyordu. Dikdörtgen tepsi kullanırken tepsiye yağlı kağıt yerleştirip hamuru üzerinde açıyordum. 




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder