20 Ekim 2020 Salı

Soslu Izgara Karnabahar

Tatlılara biraz ara verip sebze tarifi paylaşmanın zamanı geldi. Güney Asya baharatlarıyla yaptığım karnabahar yemeğini biz sevdik. Çocuklar sever mi diye tereddüt etmiştim aslında, Emre çok beğendi. İçinde tavuk olup olmadığını bile sordu.


Emre'nin yemeği tavukla ilişkilendirmesi baharatlarla ilgili bir durum sanırım. Bu yemekte bol baharat var ve yıldız baharat, Güney Asya mutfağının gözdelerinden garam masala.  Çeşitli biçimlerde hazırlanan bir karışım olan garam masala için en yaygın kullanılan baharatlar; kişniş, kimyon, karabiber, kakule, tarçın, karanfil, defne yaprağı, rezene ve muskat cevizi.

Garam masala evde yapılabilen bir karışım ama fazla bileşeni olduğu için oranlaması zor olabilir. O yüzden ben hazır satılanlardan aldım. Marketlerde bulunan bir ürün. Denemediyseniz bu yemekle garam masala ile tanışmış olursunuz. Sebze yemeklerinin yanı sıra et yemeklerinde de kullanılan bir baharat.

Garam masala.

Markette bu markayı buldum.


Soslu ızgara karnabahar tek başına servis edilebileceği gibi, pirinç pilavı ya da haşlanmış pirinçle de sunulabilir. Biz iki şekilde de yedik, bence pilavla tam bir öğün oluyor. 

Malzemeler (4-6 kişilik)

Karnabahar marinesi için

500 gram karnabahar çiçeği (Küçük/orta boy bir karnabaharın ayıklanmış hali)

250 ml katı yoğurt (Yaklaşık 1 su bardağı)

1 yemek kaşığı garam masala

1 yemek kaşığı limon suyu

Yarım çay kaşığı toz zencefil

Bir tutam karabiber

Sos için

250 ml. domates sosu (Yaklaşık 1 su bardağı)

200 ml şekersiz krema (1 kutu)

5 diş ince doğranmış sarımsak

1 yemek kaşığı garam masala

1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

1 tatlı kaşığı toz zerdeçal

Tuz

Yapılışı

1. Karnabaharın sap ve yaprak kısımlarını kesin. Çiçeklerini en fazla 5 cm. büyüklüğünde olacak şekilde ayırın.


2. Tüm marine malzemelerini karnabaharları da alacak büyüklükte bir kasede karıştırın. Karnabahar çiçeklerini kaseye koyun, her yerinin sosa bulanmasını sağlayın. Kasenin üzerini strech filmle katıp buzdolabında 3-4 saat dinlendirin.

3. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin. Karnabaharların üzerindeki fazla sosu silkeleyerek yağlı kağıdın üzerine dizin. Kalan marineyi sosta kullanmak üzere ayırın.


4. 180 dereceye ayarladığınız fırında karnabaharları 25-30 dakika pişirin.


5. Karnabahar pişerken sosu hazırlayın. Bunun için varsa kalan marineyle birlikte tüm sos malzemelerini bir tencerede karıştırın. Orta ateşte karıştırarak kaynayana kadar pişirin.

6. Sos kaynadıktan sonra koyulaşıp biraz çekilene kadar 10 dakika daha pişirin. Koyulaşınca ocağı kısarak pişirmeye devam edin. Fırından aldığınız karnabaharları sos tenceresine alıp beş dakika daha kısık ateşte tuttuktan sonra ocaktan alın. Arzuya göre pilav ya da haşlanmış pirinçle servis yapın.

Not

Yoğurdu sulandırmamak için karnabahar marinesine tuz eklemiyoruz. Yemeğin tüm tuzu sosta bulunuyor. Buna dikkat ederek tuz miktarını ayarlamanızı öneririm.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder