13 Ekim 2020 Salı

Blondie Kek

Biraz geç kalmış olabilirim ama dönemin gözde tariflerinden birini sonunda yaptım. Blondie, Brownie kadar bilinmese de son zamanlarda adını sık duyduğumuz tatlılardan. Bitter çikolatayla yaptığım için benimki melez blondie oldu.


Çikolatalı tatlıların iyi karşılandığı evimizde blondienin sevilmesi zor olmadı. Yoğun çikolatalı tadı ve nemli dokusuyla doyurucu bir tatlı. Bitter çikolata ilavesi bence bu tatlıya çok şey katıyor. Bitter çikolata, beyaz çikolatanın yoğunluğunu dengeliyor. O yüzden serviste, her dilime bir parça bitter çikolata gelecek şekilde kestim. 20 cm.lik tepsiden 16 dilim çıktı. Daha büyük dilimlenebilir tabi ama bence blondie küçük dilimlerle yemeye uygun bir tatlı.

Esmer şeker blondienin kıvamı ve rengi bakımından önemli bir malzeme. O yüzden kullanmanızı öneririm. Beyaz şekeri bir tatlı kaşığı pekmezle karıştırarak esmer şeker elde edebilirsiniz. Evde olduğu için ben hazır satılan esmer şeker kullandım.

Malzemeler (20 cm.lik kare fırın kabı için)

150 gram tereyağı (eriterek kullanacağız)

250 gram esmer şeker (Yaklaşık 1,5 su bardağı)

2 adet yumurta

1 yemek kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri

250 gram un (Yaklaşık 2,5 su bardağı)

1 çay kaşığı karbonat

150 gram pul beyaz çikolata (Yaklaşık 1+1/4 su bardağı)

70 gram bitter çikolata

150 gram pul beyaz çikolatanın su bardağı cinsinden ölçümü:)
Yapılışı

1. Fırını 180 derecede ısıtın. Fırın kabının altına bir yağlı kağıt koyup köşelerinden kesin. Kesme yerlerinden katladığınız kağıdı fırın kabının tabanına yerleştirin. Kağıdın kenar kısımlarını kaldırarak hamuru içine koyacağınız kalıbı oluşturun. (Aşağıda notlar kısmında detayları var.)

2. Erimiş ılık tereyağını karıştırma kabına koyun. Esmer şeker ve vanilyayı ekleyip spatula veya el çırpıcısıyla karıştırın. Yumurtaları kırın karışıma yedirin.

3. Karışıma un ve karbonatı ekleyip spatulayla hamuru bütünleştirin. Pul beyaz çikolatayı ekleyip karıştırın.

4. Hamuru yağlı kağıt yerleştirdiğiniz fırın kabına boşaltın, kalıba düzgün yayılmasını sağlayın.


5. Bitter çikolatayı dört parçaya bölün. Hamurun dört tarafına simetrik şekilde yerleştirin. Hafif bastırın.

6. Önceden ısınmış fırında 30-35 dakika kadar kontrollü olarak pişirin. Yüzeyinde çatlak oluştuğunda fırından alın. Oda ısısında tamamen soğutun. Dilimleyerek servis yapın.


Notlar:

Esmer şekeri kendiniz hazırlayacaksanız, tatlıyı yapmadan en az birkaç saat önce yapmanızı öneririm. O şeklide kıvamı ve nemi daha iyi oturur.

Yağlı kağıdı kalıbın içine oturacak şekilde kesmek hem düzgün pişmesini hem de kolay çıkmasını sağlıyor. 






Böyle yoğun bir tatlıyı küçük dilimlemek en iyisi:)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder