17 Kasım 2020 Salı

Berliner

Donuttan sonra evin yeni mayalı hamur gözdesini bulduk: Berliner. O kadar sevildi ki tarifi yazana kadar sanırım on kereden fazla yaptım. Çeşitli dolgularla denedik, favoriler bile seçildi. Çocukların dolguda en sevdiği kakaolu fındık kreması. Bence marmelat da güzel oluyor ama öbürü daha çok sevildiği için çoğunlukla içlerini kakaolu fındık kremasıyla doldurdum.


Berlineri ilk yapışımda kuru maya kullandım. Sonraki seferlerde yaş mayayla yaptım. Belirgin bir fark olmasa da bence yaş mayayla daha güzel oluyor. Tarifte ikisinin ölçülerini de veriyorum, siz hangisini isterseniz o şekilde yapabilirsiniz.

Bu tarifte berliner, dışarıda gördüklerinizden daha küçük boyutta oluyor. Büyük yapmak mümkün tabi ama bence ev yapımı tatlıların güzel özelliklerinden biri küçük porsiyonlandırabilmek. Büyük olunca hem yemesi zor oluyor, hem de büyük hamurların içi bazen pişmemiş kalabiliyor.

Un miktarıyla ilgili son bir hatırlatma yaparak tarife geçeyim. Mayalı hamurlarda unu kontrollü olarak eklemek genelde iyi bir yöntemdir ama bu tarifi her seferinde 250 gram unla yaptım ve hiçbir sorun olmadı. Unu eklediğinizde hamur toparlanmayacak gibi gözükse bile herhangi bir ekleme yapmayın. Hamur elinizden ayrılana kadar yoğurun. Bir iki dakika yoğurmayla elinizden rahatlıkla ayrılıp toparlandığını göreceksiniz.

Malzemeler (9-10 adet berliner için)

1 paket insant maya veya 21 gram yaş maya (bir küpün yarısı)

100 ml ılık süt (Yaklaşık yarım su bardağı)

1 tatlı kaşığı toz şeker

25 gram tereyağı (Yaklaşık 1 yemek kaşığı)

1 adet yumurta

40 gram toz şeker (Yaklaşık 1/4 su bardağı)

250 gram un ( Yaklaşık 2,5 su bardağı)

Bir tutam tuz


Kızartmak için

Sıvı yağ

Dolgu için

2 yemek kaşığı kadar kakaolu fındık kreması veya marmelat

Pudra şekeri

Yapılışı

1. Tereyağını eritin ve soğumaya bırakın.

2. Mayayı hazırlamak için ılık süt ve toz şekeri karıştırın. Kullanacağınız mayayı karışıma ekleyin ve çözülene kadar karıştırın. Mayayı kabarması için 10 dakika beklemeye bırakın.

3. Yoğurma kabına yumurtayı kırın, toz şekeri ekleyip karıştırın. Erimiş tereyağı ve maya karışımını ekleyin.

4. Un ve tuzu ekleyip hamuru toparlanana kadar yoğurun. Hamurun üzerini bir bezle kapatıp ılık bir yerde bir saat mayalanmaya bırakın.

5. Mayalanan hamuru tezgahın üzerinde bir cm kalınlığında açın. 7-7,5 cm genişliğinde bir kase veya bardakla hamuru kesin. İlk kesme işleminden sonra kalan parçaları toparlayıp tekrar açın ve kesin. Hamur bitene kadar bu işlemi sürdürün.



6. Kestiğiniz hamurları yapışmayacak şekilde bir tepsiye dizin. Üzerlerini örtüp yarım saat daha mayalanmaya bırakın.

7. Derin bir tencereye 4-5 cm yüksekliğinde sıvı yağ koyun. Sıvı yağı orta ateşte ısıtın.

8. Hamurları kızgın yağda çevirerek kızartın. Hamuru kızgın yağa koyduktan sonra ateşi biraz kısın. Alt tarafı altın rengi olunca çevirin.

9. İki tarafı kızaran hamurları havlu kağıt üzerine alın. Bir krema torbasına ince düz uç takın ve dolgu malzemesiyle doldurun. Berlinerin yan kısmından batırarak dolguyu sıkın.


10. Üzerine pudra şekeri eleyerek servis yapın.

Notlar

- Mayayı içinde eriteceğimiz sütün ısısı yoğurt mayalama sıcaklığına (40 derece) yakın olmalı.

- Berlineri şekillendirirken en iyi sonucu kubbe şeklindeki kaseyle aldım. 7,5 cm genişliğindeki küçük çerez kaselerinden kullanabilirsiniz. Yoksa benzer genişlikteki kahve fincanı veya su bardağıyla da şekillendirebilirsiniz.

- Berlineri kızartmak için en uygun ısı 160 derece. Mutfak termometreniz yoksa yağın yeterince ısındığını üzerinde çizgiler oluşmasından anlayabilirsiniz. Küçük bir parça hamurla yağın ısısını kontrol edebilirsiniz. Hamuru koyduğunuzda etrafında kabarcık oluşuyorsa hazır demektir.

- Yağ uygun ısıya gelip hamuru koyduktan sonra ateşi biraz kısmak iyi oluyor. Hamur hızlı kızarıyor. Başından ayrılmadan yapmak gerekiyor.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder