19 Mayıs 2020 Salı

Kakaolu Vegan Kek (Çikolata Kaplamalı)

Çikolatalı keklerin her mevsim talebi oluyor. Ankara’ya sıcakların aniden bastırdığı bugünlerde evin en sevilen tatlısı çikolata kaplamalı kakaolu kek oldu. Çocuklar çok sevince tarifi yazana kadar birkaç kez yaptım.

Bu keki youtube önerisiyle gördüm. Önüme böyle öneriler düştüğünde yapay zekanın vardır bir bildiği diyerek takip ediyorum. Sonuç her zaman beklediğim gibi olmuyor ama bu defa tarifi görünce hemen denemek istedim. Herkesin yapabileceği pratiklikte bir kek tarifi. Keki yaparken ölçüleri cuptan gram ve su bardağına çevirdim. Ayrıca tarifi dilimize çevirmiş oldum. Bu arada kek vegan ama kaplaması süt ürünü içerdiği için vegan değil. 

Kekin tek zorlayıcı tarafı yumuşaklığı olabilir, o da yumurta içermemesinden kaynaklanıyor. Ben daha önce de yumurtasız kek yaptığım için kıvamına aşinayım. Keki kalıptan çıkarmazsanız sorun olmaz. Bunun için kalıbın tabanına yağlı kağıt serebilirsiniz.

Son not kaplamayla ilgili. Kaplamayı bazen bir, bazen iki ölçü yapıyorum. Tek ölçü yaptığımda üzerini tamamen kaplıyor, kenarlara hafif geliyor. İki ölçü yapınca pasta gibi oluyor. Kekin üzeri ve kenarı tam kaplanıyor. Görüntüdekiler iki ölçü kaplamayla yaptığım seferden. Tarifi tek ölçü veriyorum, daha fazla kaplama olsun isterseniz, ölçüyü iki katına çıkarabilirsiniz.

Malzemeler (22 veya 24 cm.lik yuvarlak kelepçeli kek kalıbı için)

150 gram un (Yaklaşık 1,5 su bardağı)

180 gram toz şeker (Yaklaşık 1 su bardağı)

25 gram toz kakao (Yaklaşık 2 yemek kaşığı)

1 çay kaşığı karbonat

Yarım çay kaşığı tuz

200 ml su (1 su bardağı)

100 ml sıvı yağ (Yaklaşık yarım su bardağı)

1 yemek kaşığı limon suyu

1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri

Kalıbı yağlamak için

Sıvı yağ veya tereyağı

Kaplama için

100 gram pudra şekeri (1 su bardağından 1 parmak eksik)

2 yemek kaşığı krem beyaz peynir (aynı miktarda oda ısısında yumuşamış tereyağı da kullanabilirsiniz)

1 yemek kaşığı toz kakao

1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri

1-2 tatlı kaşığı süt (Hepsini birden kullanmıyoruz)

Yapılışı

1. Fırını 170 derecede ısıtın.

2. Bir karıştırma kabında un, toz şeker, kakao, karbonat ve tuzu spatulayla karıştırın.

3. Su, yağ, limon suyu ve vanilya özütünü ekleyerek karıştırın.

4. Kek hamurunu tabanına yağlı kağıt serdiğiniz ve hafifçe yağladığınız kalıba boşaltın. Önceden ısınmış fırında kontrollü olarak 25 dakika civarında pişirin. Kürdanla pişmesini kontrol ettikten sonra keki fırından çıkarın. Oda ısısında soğumaya bırakın.


5. Kaplama için süt hariç bütün malzemeleri derin bir karıştırma kabına alın. Mikserle bütünleşene kadar çırpın. Karışım bütünleşince koyuluk durumuna göre sütü kaşık kaşık ekleyin. Karışım sürülebilir kıvama gelince süt eklemeyin.

Kaplamanın kıvamının mikserden hemen akmayacak yoğunlukta olması gerekiyor.


6. Kek soğuyunca kelepçeli kalıbın kenarını açın. Kaplamayı kekin üzerine sürün, kıvamını alması için yarım saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapın.

Notlar

- Tarifteki su bardağı ölçüleri 200 ml.lik standart boy su bardağı.

-  Bu kek için ortası delikli kalıp kullanmıyoruz. Yuvarlak kalıp olması gerekiyor.

- Kaplamayı yaparken kakao ve pudra şekeri çok toz çıkarıyor. O yüzden derin bir karıştırma kabı kullanmanızı ve kabın üzerini bir mutfak beziyle kapatmanızı öneririm.

- Kaplama için şimdiye kadar bir tatlı kaşığı süt ilavesi bana yetti. Kıvama göre ihtiyaç duyulursa kontrollü olarak ekleyebilirsiniz.



1 yorum :

  1. oldukça lezzetli ve enfes görünüyor. ellerine sağlık:)
    sevgiler
    makyajlikareler

    YanıtlaSil