14 Temmuz 2020 Salı

Limonlu Şehriye Çorbası

Şehriye çorbası bizde genellikle kış mevsimiyle özdeşleşen bir yemek. Kışın çocukların birinci çorba tercihi mercimek olduğu için evde sık yapıldığını söyleyemem. O yüzden blogda bir şehriye çorbası tarifi yok. Bu eksikliği şehriye çorbasının yaz haliyle gidermek niyetindeyim.

Yaz hali deyince aklınıza soğuk bir çorba gelmesin. Limonlu şehriye çorbası sıcak servis ediliyor. Ama limon kaynaklı bir ferahlığı var. Sofrada yazın da çorba bulunmasını isteyenler farklı bir alternatif olarak akılda tutabilir.

Yumurtalı terbiyeyle hazırlanan tüm çorbalar gibi limonlu şehriye çorbasında da, terbiyeyi çorbayla nazikçe buluşturmak ve kaynayana kadar karıştırmak gerekiyor. Yine de pratik bir çorba, şehriyeyi kaynatmak dahil hazırlaması ve pişirmesi yarım saati bulmuyor.

Malzemeler (4-6 kişilik)

70 gram arpa şehriye (Yaklaşık yarım su bardağı)

400 ml su (Yaklaşık 2 su bardağı)

3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 silme yemek kaşığı un

1 çay kaşığı toz zerdeçal

1 tutam toz karabiber

1 adet yumurta

50 ml limon suyu (orta boy bir limonun suyu)

800 ml su (Yaklaşık 4 su bardağı)

Tuz

5 dal ince kıyılmış maydanoz yaprağı

70 gram şehriyenin su bardağı cinsinden görünümü
70 gram şehriye klasik su bardağının yarısı kadar.

Yapılışı

1. Şehriyeyi küçük bir tencerede 2 su bardağı suyla yumuşayana kadar 10 dakika civarında pişirin. Yumuşayınca ocağı kapatın. Suyuyla birlikte bırakın.

2. Terbiye için ağzı damlatmaya uygun bir kaba yumurtayı kırın ve çırpın. Limon suyunu ekleyin ve pürüzsüz bir karışım olana kadar çırpın.

3. Çorbayı pişireceğiniz tencereye zeytinyağını koyup ısıtın. Un ekleyin ve unun kokusu çıkana kadar karıştırarak kavurun. Zerdeçal ve karabiberi ekleyin.

4. Pişen şehriyeyi suyuyla birlikte çorba tenceresine koyun. 4 su bardağı suyu ekleyin.

5. Çorba suyundan kepçeyle azar azar limonlu terbiyenin üzerine dökün. Bu esnada el çırpıcısıyla terbiyeyi karıştırın.

6. Sulandırdığınız terbiyeyi ip gibi akıtarak çorba tenceresine boşaltın. Kaynayana kadar el çırpıcısıyla karıştırın.


7. Çorba kaynayınca ocağı kapatın. Tuzunu ve maydanoz yapraklarını ekleyin. Arzuya göre maydanoz yaprağı ve limon kabuğu rendesiyle servis yapabilirsiniz.

Not

Bu tarifte terbiyeyi ılık bir şekilde yavaşça çorbaya eklemek önemli. Çorbanın tüm suyunu koyduktan bir-iki dakika sonra terbiyeye ekleme yapmanızı öneririm. Terbiyeyi yavaş bir şekilde çorbaya eklemek dikkat edilmesi gereken ikinci nokta. Bunları yapmamızın sebebi, yumurtayı birden sıcakla buluşturup pişmesine engel olmak.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder