21 Nisan 2020 Salı

Keşkül


Keşkül, malzemeden yemeğe gittiğim bir tarif. Evde kalan 100 gram badem unuyla ne yapacağımı düşünürken yaptığım aramada karşıma çıkan ilk sonuç keşkül oldu. Elimdeki badem ununun tatlıya yeteceğini anlayınca hemen işe koyuldum.


Osmanlı mutfağının bu geleneksel tatlısını kendi muhallebi yapma alışkanlıklarıma uyarladım. Yoğunlaştırıcı olarak pirinç ununun yanı sıra badem tozu ve Hindistan cevizi olduğu için, pişirmeye geçmeden önce kuru malzemeyi sütün içinde biraz çözdürdüm. Bu şekilde yapınca dibi tutmadı. Bu yöntemi bundan sonra bu tür diğer tatlılar için de kullanacağım.

Keşkülde kullandığım en ev dışı malzeme badem özütü. Ben yurt dışından aldım ama artık ülkemizde hem marketlerde hem de internet mağazalarında bulunuyor. Koymasak olmaz mı diye düşünebilirsiniz, olur tabi. Badem özütünün bu tatlıya katkısı hafif bir acı badem aroması vermesi. 

Keşküle son anda eklenen badem özütü.

Malzemeler (6 porsiyon)
1 litre süt
100 gram badem unu (Yaklaşık 1 su bardağı)
2 yemek kaşığı Hindistan cevizi rendesi
180 gram toz şeker (Yaklaşık 1 su bardağı)
50 gram pirinç unu (Yaklaşık 4 yemek kaşığı)
1 tatlı kaşığı badem özütü (Arzuya göre)

100 gram badem ununun su bardağı karşılığı

Üzerini süslemek için
File badem, toz fıstık vs.

Yapılışı
1. Keşkülü pişireceğiniz tencereye bir su bardağı süt ve pirinç ununu koyun. Pirinç unu sütün içinde biraz eriyene kadar karıştırın.
2. Geri kalan süt, badem unu, Hindistan cevizi ve toz şekeri ekleyin. Ocağı açmadan önce biraz daha karıştırın.
3. Muhallebiyi orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca arada karıştırarak iki dakika daha ocakta tutun.
4. Ocağı kapattıktan sonra badem özütünü ekleyip karıştırın.
5. Keşkülü servis kaselerine paylaştırın. Üzerini süsleyerek servis yapın.

Muhallebi kaselerinde altı porsiyon çıktı.




1 yorum :