29 Ekim 2019 Salı

Brokoli Soslu Peynirli Karnabahar


Sonbaharın son günleri güneşli geçse de sofrada kışa dönüşü az çok tamamladık sayılır. Bu haftanın tarifi de tam bir kış lezzeti. Brokoli soslu peynirli karnabahar, kışın iki güçlü sebzesini buluşturan bir tarif.

Bu yemeği ilk kez Jamie Oliver’in yemek tasarrufu üzerine hazırladığı “Save With Jamie” programında görmüştüm. Tazesi yerine donmuş brokoli ve karnabahar kullanarak yemeği daha hesaplı hazırlıyordu. İngiltere’de donmuş sebze tazesinden daha ucuzmuş. Bizde mevsiminde pişirirseniz taze sebze daha uygun fiyatlı oluyor. Donmuş sebze genel olarak pek uygun fiyatlı değil. O yüzden ben bu yemeği yapmak için brokoli ve karnabaharın tezgahlara gelmesini bekledim.

Bizde brokoli de karnabahar da sevildiği için denemekte fazla tereddüt yaşamadım. Gerçi çocuklar bu iki sebzeyi de en sade haliyle seviyorlar. Brokoliyi az suda hafif diri kalacak şekilde pişiriyorum. Üzerine tuz, zeytinyağı ve limon ekliyorum. Karnabaharı ise fırında pişmiş ve üzerine yoğurt sosuyla seviyorlar. İkisini bir arada nasıl karşılayacaklarından emin değildim ama bu beni denemekten alıkoymadı.

Sonuç olarak, iyi ki denemişim diyorum çünkü evin yetişkinleri olarak biz bu yemeği çok sevdik. Emre fazla hevesli olmasa da yedi. Bir tek Elif’i kazanamadım. İçinde hem brokoli hem karnabahar olan bir yemek için dörtte üç başarı da az şey değildir diyerek tarife geçiyorum .

Malzemeler (6-8 kişilik)
Beşamel sos için
50 gram tereyağı (Yaklaşık 2 yemek kaşığı)
50 gram un (Yaklaşık 3 yemek kaşığı)
3 diş ince doğranmış sarımsak
600 ml süt (Yaklaşık 3 su bardağı)
50 gram taze kaşar (Yaklaşık 4 yemek kaşığı)
500 gram brokoli
Tuz
Karabiber

1 kilo karnabahar
50 gram taze kaşar (Yaklaşık 4 yemek kaşığı)

Üzeri için
3 dilim bayat ekmek
1 çay kaşığı kuru kekik
1 çay kaşığı kuru nane
5 adet ceviz içi
Bir tutam tuz

Yapılışı
1. Brokoli ve karnabaharı ayrı ayrı temizleyin. Her ikisinin de sap kısımlarını kesip çiçeklerini ayırın. Yıkayıp süzün.
Görüntüdeki bir kilo karnabahar ile yarım kilo brokoli. Ebatları yakın olmasına rağmen yoğunlukları farklı. Ben tarttırarak aldım ama bu gramaja aşırı takılacağınız bir yemek değil, ölçüler kabaca tutsa da olur.
2. Beşamel sos için yapışmaz özellikli bir tencerede tereyağını orta ateşte eritin. İnce doğranmış sarımsakları ekleyin. Biraz yağda çevirin.
3. Tencereye unu ekleyerek unun kokusu çıkana kadar karıştırarak kavurun.  
4. Sütü tencereye yavaş yavaş ekleyerek bir yandan karıştırın ve pürüzsüz bir kıvam alacak şekilde kaynayana kadar karıştırın. Sos kaynayınca ayıkladığınız brokoli çiçeklerini ekleyin. Arada karıştırarak brokoliler yumuşayana kadar 15 dakika civarında pişirin.
5. Sos mutfak robotu veya rondonun haznesine alın. 50 gram peynir, tuz ve karabiberi ekleyip pürüzsüz bir karışım olana kadar rondodan geçirin. ( Dilerseniz bu işlemi el blenderı kullanarak tencerenin içinde de yapabilirsiniz.)
6. Sosu aynı tencereye geri koyun. Ayıkladığınız karnabahar çiçeklerini de tencereye ekleyin. Kapağı kapalı olarak karnabaharlar yumuşayana kadar 20 dakika civarında pişirin.
7. Karnabahar yumuşayınca tencereyi ısıya dayanıklı bir fırın kabına boşaltın. 50 gram peyniri daha ekleyip karıştırın. Karışımın üzerini düzeltin.
8. Ekmek dilimleri, tuz, kuru nane ve kekik ile ceviz içini rondodan geçirin. Bu karışımı karnabaharın üzerini kaplayacak şekilde serpin.


9. 200 dereceye ayarladığınız fırında ekmek kırıntıları kızarana kadar yarım saat civarında pişirin.

Notlar
- Orijinal tarifte kuruyemiş olarak file badem kullanılıyor. Evde ceviz olduğu için ben onu tercih ettim. Siz isterseniz badem de kullanabilirsiniz.
- Yemeğin hepsini bir seferde tüketemezseniz, buzdolabında saklayıp yeniden ısıtabilirsiniz. Biz bir kısmını o şekilde yedik, tadı gayet güzeldi.
- Bu yemek için rende mozzarella, gravyer ya da eski kaşar gibi başka eriyen peynirler de kullanabilirsiniz. Tarifin orijinalinde çedar kullanılıyordu.





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder