18 Aralık 2018 Salı

Çikolatalı Fudge Kek


Çikolatalı tatlılarla kutlamak istediğimiz bir yılbaşı sezonu daha geldi. Yılbaşı yemeği için genelde sadece tatlı hazırladığımdan konuya biraz zaman ve enerji ayırıyorum. Bu sene ne yapayım diye düşünürken imdadıma Donna Hay'in çikolatalı fudge keki yetişti.


Orijinaline şuradan ulaşabileceğiniz tarif, yoğun çikolatalı bir tatlı. Bu yönüyle çikolata severleri memnun edeceği kesin. Bir avantajı da küçük bir porsiyonla tatlı isteğinizi karşılaması. Gerçi bu durum herkeste geçerli olmuyor, bazılarına bir dilim yetmiyor.

Çikolatalı fudge keki 24 ve 26 cm.lik kalıplarda pişirdim. Bence 26 cm.lik kalıp en uygunu. Ama tarifte 22 cm.lik kek kalıbı öneriliyor, bence bu tarif için küçük. 24 cm.lik kalıpta kek karışımı kalıbı neredeyse tamamen doldurdu, üstelik pişmesi de uzun sürdü. Ama ev halkı en çok o halini beğendi. Siz, pişme süresi tercihinize göre 24 veya 26 cm.lik kalıp kullanabilirsiniz.

Keki hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yumurta ve şekerin iyi çırpılması. Bu konuda somut bir ölçü de var; mikserle 12 dakika boyunca çırpmak gerekiyor ve karışımın hacmi üç katına çıkıyor. Donna Hay bunu kendi mutfağında mutfak asistanı da denilen stand mikseriyle yaptı. Benim stand mikserim yok ama kanlı-canlı ve çok hevesli bir mutfak asistanım var. Eksik olmasın Elif, üç seferde de yumurta-şeker karışımını el mikseriyle 12 dakika çırptı. Yumurtaları da kendisi kırdığı için kekin yapımında epeyce emeği olduğunu söyleyebiliriz.

Çikolatalı fudge kek, tek bir hamurdan oluşuyor ama katmanlı bir dokusu oluyor. Kekin üst kısmında ince bir kabuk, altında yoğun çikolata katmanı var. Üstteki kabuk kısmı kırılmaya müsait. Orijinal tarifteki görüntü de öyle. Yine de kırılmasın isterseniz, kek piştikten sonra fırının kapağını açık bırakarak bir süre bekletebilirsiniz. Ben fotoğraf ışığını kaçırmamak için keki fırından balkona çıkarınca çatlama kaçınılmaz oldu.

Adı kek olmasına rağmen pasta gücünde olan bu tatlı yılbaşı sofralarına yakışacaktır. Yılbaşı için biraz daha ekstra dokunuş yapmak isterseniz üzerine ganaj hazırlamak mümkün.


Malzemeler (24 veya 26 cm.lik kelepçeli kek kalıbı için)
250 gram tuzsuz tereyağı
300 gram bitter çikolata
2 yemek kaşığı toz kakao
125 ml. ılık süt
1 yemek kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri
6 adet yumurta
300 gram toz şeker (2 su bardağından 2 parmak eksik)
150 gram beyaz un (1,5 su bardağı)

Kalıbı yağlamak için
1 tatlı kaşığı tereyağı

Üzeri için
Toz kakao veya pudra şekeri

Yapılışı
1.Küp doğradığınız tereyağı ve böldüğünüz çikolata parçalarını bir tencereye koyun. Çok kısık ateşte arada karıştırarak çikolata ve tereyağını eritin. Eriyince ocaktan alın. İçerisine kakao, vanilya ve ılık sütü koyun. Pürüzsüz bir karışım olana kadar karıştırın. Karışımı soğuması için kenarda bekletin.
2. Fırını 170 derecede ısıtın.
3. Bir karıştırma kabına yumurtaları kırın, toz şekeri ekleyin. Mikserle 12 dakika yüksek devirde çırpın. Karışımın içinde toz şeker tanesi kalmaması ve hacminin üç katına çıkması gerekiyor.

Bu kekin en dikkat edilmesi gereken kısmı yumurtayla şekerin iyi çırpılması.

4. Soğuyan çikolata karışımını yumurta-şeker karışımına ekleyin ve spatulayla bütünleşene kadar karıştırın. Unu eleyerek ekleyin ve spatulayla karıştırın.
5. Kek kalıbınızın taban ve kenarlarını yağlayın. (Arzu ederseniz hem tabanına hem de kenarına yağlı kağıt yerleştirebilirsiniz.)
6. Kek karışımını kalıba dökün.
7. Önceden ısınmış fırında 1 saat civarında kontrollü olarak pişirin. Ortası sallanmıyorsa pişmiş demektir. Fırını kapatın. Fırının kapağı açık olarak yarım saat daha fırında beklettikten sonra oda ısısında soğumaya bırakın. Tamamen soğuduktan sonra keki kalıptan çıkarın.
8. Üzerine toz kakao veya pudra şekeri serperek servis yapın.

Notlar
Bu tarifte dikkat edilmesi gereken bir nokta da, çikolatalı karışıma eklenen sütün ılık olması. Soğuk süt koyarsanız karışım kesilecektir.
Tarifteki su bardağı ölçüleri 200 ml.lik standart boy su bardağı.




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder