26 Aralık 2017 Salı

Fırında Yumurta

İsmi alışıldık bir kahvaltılığı çağrıştırsa da fırında yumurta alışıldık bir yemek değil. Ama pratik olduğu kesin. Yumurtayla peynirin gücünü birleştiren bu tarif, sağlıklı bir kahvaltıdan beklentinizi tek başına karşılayabilir.


İlk denediğimde kendim için hazırlamış ve yumurtayı fırında olması gerekenden biraz fazla tutmuşum. O yüzden sarısı akışkanlığını kaybetmişti. Sonraki denemelerimde fırın süresini kısalttım ve tam istediğim kıvamda oldu. Yumurtanın beyaz kısmı hafif katılaşıyor, sarısı akışkanlığını koruyor.

Hafta sonu kahvaltıları için özel bir çeşit olacak fırında yumurtayı istediğiniz sayıda hazırlayabilirsiniz. Tepsi ebatları düşünüldüğünde bir defada dört-beş tane yapmak mümkün. Ben aşağıda tek ölçü tarifi veriyorum. Siz istediğiniz sayıya göre miktarı ayarlayabilirsiniz.

Malzemeler (1 porsiyon için)
1 adet yumurta (Beyazı ve sarısı ayrı kullanılacak)
1,5 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri (Rendenin ince tarafıyla rendelenecek)
1 tutam tuz
Malzemelerin hepsi bir arada. Yumurta sarılarını neden ayrı kaselere koyduğumu notlar bölümünde açıkladım. 
Yapılışı
1. Fırını ızgara veya üst kısım ayarını açarak 180 derecede ısıtın.
2. Yumurtanın sarısı ve beyazını ayırın. Yumurta beyazını karıştırmaya uygun bir kaseye koyun.
3. Yumurta beyazını tuzla katılaşana kadar çırpın. (Mikser kullanmaya gerek olmuyor, el çırpıcısıyla da yapabilirsiniz.)
4. Çırpılmış yumurta beyazının içine kaşar peynirini ekleyin ve karıştırın.
5. Yağlı kağıt yerleştirdiğiniz fırın tepsisine yumurta beyazı karışımını daire biçiminde koyun. Dairenin ortasına yumurta sarısını yerleştirin.


Fırına girmeden önce.

6. Sıcak fırında 2-3 dakika kontrollü olarak pişirin. Beyaz bölüm katılaşınca fırından alın. (Sarısı akışkan olsun istemezseniz daha fazla tutabilirsiniz.)
7. Fırından aldığınız yumurtayı spatulayla yağlı kağıttan kaldırarak servis yapın.

Not
Fırında yumurtayı birden fazla yapıyorsanız, yumurta sarılarının her birini ayrı kaselere koymalısınız. Bu şekilde sarıların birbirine karışmasını ve şeklinin bozulmasını önlemiş olursunuz.

Bu tarif için fırının üst kısmını kullanmak pişirmeyi kolaylaştırıyor. Ben ızgara ayarını kullanarak pişiriyorum ve tepsiyi fırının üst kısmına doğru yerleştiriyorum.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder