28 Kasım 2017 Salı

Zeytinyağlı Kuru Domates

Kışın domates denilince akla genelde konserveler gelse de, kuru domatesin yeri ayrıdır. Güneşte kurutulmuş domates, günün her öğününde salatada veya yemeklerde kullanmaya uygun bir lezzet artırıcı olarak görev yapabilir.


Kuru domatesin başrolde olduğu bu tarif, kışın servis edebileceğiniz yaz esintileri taşıyan lezzetli bir eşlikçi. Sarımsak koymazsanız güzel bir kahvaltılık da olabilir. Oldukça az malzemeli ama lezzetli bir bütünlüğü var.

Tarifin başrolündeki kuru domatesleri kendim hazırladım demek isterdim ama kış hazırlıklarını o noktaya taşıyamadım henüzJ İleride bir gün o da olur umarım. Domates kurusu Urfa’dan geldi. O bölgenin sıcağı mı, güneşi mi bilmiyorum, salça, patlıcan kurusu vs. ne denediysem gayet lezzetli.

Malzemeler (4-6 kişilik)
Bir kase kurutulmuş domates 

Sıcak su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz zerdeçal
Bir tutam toz karabiber
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sirke
Tuz

Servis için
5-6 dal maydanozun yaprağı
4 adet ceviz içi
Zeytinyağı

Yapılışı
1. Domates kurusunu bir tencereye veya cam kaba koyun. Üzerine domatesleri çok az geçecek kadar kaynar su ekleyin. Domatesleri yumuşayana kadar 15 dakika civarı  suda tutun.


2. Yumuşayan domateslerin suyunu süzün. Küçük parçalar halinde doğrayın. Sarımsağı da küçük parçalar halinde kesin.
3. Bir tavaya zeytinyağı, zerdeçal ve karabiberi koyun, orta ateşte yağı ısıtın. Sarımsakları alıp çok kısa çevirdikten sonra kuru domatesi ekleyin ve bir-iki dakika ocakta tutun.
4. Ocağı kapattıktan sonra sirke ve tuzu ekleyin.
5. Tavadaki karışımı servis tabağına alın. Üzerine tekrar zeytinyağı gezdirin. Kıyılmış maydanoz yaprakları ve ceviz içiyle servis yapın.

Not

Şart değil ama domates kurularını doğrarken sap kısımlarını keserseniz, yerken sert bir parçanın gelmesini önlemiş olursunuz.  


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder