5 Eylül 2017 Salı

Kemalpaşa Tatlısı

Bayram için epeydir aklımda olan Kemalpaşa tatlısı yapmıştım. Ama bilgisayar arızalandığı için tarifi bayramdan önce bloga eklemek mümkün olmadı. Bu teknik arızanın olumlu tarafı tarifi yazmadan önce yeterince deneme şansı bulmamdı.


Kemalpaşa tatlısı, paketli ürün olarak çoğumuzun bildiği bir tatlı çeşidi. Trakya’nın meşhur Hayrabolu tatlısına benziyor. Anladığım kadarıyla tatlının Kemalpaşa ilçesiyle özdeşleşmesi oraya özgü bir peynir kullanılarak yapılmasından kaynaklanıyor. Hayrabolu tatlısının farklılığı ise sunumunda, tahin ve cevizle servis ediliyor.

Tatlıda kullanılan peynir tuzsuz ama anladığım kadarıyla yağsız değil. Tarifin en zorlayıcı kısmı da burası. Çünkü piyasadan ulaşabileceğimiz tuzsuz beyaz peynirlerin çoğu yağsız ya da çok az yağlı. Peynir yeterince yağlı olmayınca hamuru yumuşatmıyor. Tatlının hamurunun ise yumuşak olması gerekiyor. Ben bu sorunu sıvı yağ ilavesiyle aşmaya çalıştım.

İlk denemede sıvı yağ kullanmadığım için hamur yeterince yumuşak olmadı. Hamurun yumuşak olması şerbeti iyi çekmesi için gerekli. İkinci denemede eklediğim zeytinyağı bu sorunu çözdü. Yumuşak hamur, şerbeti kolaylıkla çekti.

Ev yapımı Kemalpaşa, paketli olanlar gibi sünger kıvamında olmuyor. Gerçi ben o kıvamı aramıyordum ama aradaki farkları belirtmek istiyorum. Evde yapılan Kemalpaşa tatlısı, daha diri oluyor. Dokusu kurabiye gibi. Şerbeti emiyor ama çatalı üstüne getirdiğinizde içinden şerbet fışkırmıyor.  

Kemalpaşa tatlısının farklı bir yönü, şerbetli tatlıların çoğunda geçerli olan “soğuk şerbet, sıcak tatlı” kuralına uyulmaması. Hem tatlı, hem de şerbet sıcak oluyor. Kurabiyenin şerbeti çekmesi ikisinin de sıcak olması gerekiyor.

Bu görüntü ilk denemeden. İlkinde fırında biraz daha fazla tutmuşum:)

Malzemeler (30 civarında tatlı için)
Kurabiye hamuru için
3 adet yumurta
350 gram tuzsuz beyaz peynir
1 su bardağı un (100 gram)
1 su bardağı irmik (150 gram)
1 çay kaşığı karbonat
3 yemek kaşığı sıvı yağ (Ben zeytinyağı kullandım)

Şerbet için
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu

Servis için
Kaymak veya Hindistan cevizi/toz Antep fıstığı

Yapılışı
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Peyniri bir yoğurma kabına rendeleyin. Rendenin ince tarafını kullanın. Yumurtaları kırın ve peynirle karıştırın.
3. Diğer hamur malzemelerini karışıma ekleyin ve karıştırın. Ele yapışan, zor toparlanan, yumuşak bir hamur olması gerekiyor. Hamur yumuşak olmazsa biraz daha sıvı yağ ekleyebilirsiniz.
4. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin. Elinizi sıvı yağ ile yağlayın. Hamurdan cevizden biraz küçük parçalar koparın, elinizle yuvarlayın.  Kurabiyeleri yağlı kağıdın üzerine aralıklarla yerleştirin.
5. Önceden ısıtılmış fırında kurabiyeler hafifçe kızarana kadar 20 dakika civarında pişirin.
6. Kurabiyeler pişerken şerbeti hazırlayın. Bunun için bir tencereye şeker ve suyu alın ve şeker tamamen eriyene kadar arada karıştırarak orta ateşte pişirin. Şerbet kaynayınca ocağın ısısını biraz düşürüp beş dakika ocakta tutun. Beş dakika sonra limon suyun ekleyin ve şerbeti iki dakika daha kaynattıktan sonra ocağı kapatın.
7. Fırından çıkardığınız kurabiyelerin üzerine kürdanla delikler açın.


8. Şerbet tenceresini kısık ateşte ocağa koyun. Kurabiyeleri şerbetin içine alın. Bir-iki dakika şerbette beklettikten sonra kurabiyeleri  delikli bir kaşık yardımıyla şerbetten çıkarıp cam bir fırın kabına yerleştirin.

9. Tüm kurabiyelere bu işlemi yaptıktan sonra kalan şerbeti tatlının üzerine dökün. Tatlıyı arada çevirerek şerbeti emmesini sağlayın.
10. Soğuduktan sonra kaymak, Hindistan cevizi rendesi veya toz Antep fıstığıyla servis yapın.

 Not
- Tarifte kullanılan su bardağı 200 ml.lik standart boy su bardağı.
- Tatlının kıvamının daha yumuşak olmasını isterseniz irmik miktarını yarım su bardağı, un miktarını ise 1,5 su bardağı olarak ayarlayabilirsiniz. 



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder