12 Eylül 2017 Salı

Limonlu Sufle

Bu tarif hafif tatlıları sevenler için. Unsuz, dört malzemeli pratik bir sufle. Başrolünde limon var. Akşam yemeklerini sonlandırmak için hem pratikliği hem hafifliğiyle ideal bir tatlı.


Limonlu sufleye Lucinda Scala Quinn’in programını izlerken denk geldim. Yanımda Emre vardı ve tatlıyı hemen denemek istedi. Bayram arifesi kızkardeşimle bolca şerbetli tatlı yaptığımız bir gün olduğu için pek istekli olamadım. Sonra yapalım önerilerime Emre direndi, tamamen kendi yapmayı önerdi. O kadar isteyince kendimizi mutfakta bulduk. Yumurtanın beyazını ve sarısını ben ayırdım, bir de fırın ayarlarını yaptım. Geri kalan tüm işi Emre üstlendi. Kendi hazırladığı tatlıyı gurur ve afiyetle yedi. Afiyetle yeme kısmına hepimiz dahil olduk.

Orijinal tarif üç malzemeli: yumurta, şeker ve limon. Limonun hem suyu hem kabuğu kullanılıyor. Emre sevmediği için limon kabuğu rendesini çıkardı, ben de vanilya özütü ekledim. Bizim tatlımız orijinalinden bir malzeme daha fazla oldu ama pratikliği aynı.

Kendi başına altından kalkabildiği bir tatlı yapmak Emre’nin gerçekten hoşuna gitti. Sonra yine yapmak istedi. Sonraki seferlerde kardeşi de işe dahil oldu, kendi tatlılarını keyifle hazırladılar.

Malzemeler (200 ml.lik sufle kaplarında 6 porsiyon)
5 adet yumurta
140 gram toz şeker (1 su bardağından 1 parmak eksik)
1 adet limon kabuğu rendesi (Ben kullanmadım)
60 ml. limon suyu (Orta boy bir limonun suyu)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri

Kapları yağlamak için
Tereyağı

Fırın tepsisi için
1,5 litre sıcak su

Servis için
1 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Sufle kaplarını tereyağıyla yağlayın. Kapları derin bir fırın tepsisine yerleştirin.
3. Yumurtaların beyaz ve sarılarını ayırarak iki farklı karıştırma kabına koyun.
4. Yumurta beyazlarını mikserle katı bir kıvam alana kadar çırpın.


5. Yumurta sarılarına toz şekeri ekleyin. Limon suyunu süzerek ilave edin. Kullanacaksanız limon kabuğu rendesini koyun. Mikserle karışımın rengi açılıp krema kıvamına gelen kadar birkaç dakika çırpın.

6. Yumurta beyazını iki aşamada yumurta sarısına ekleyin. Her eklemede tahta veya silikon bir spatulayla kenarlardan ortaya doğru alarak karıştırın. Yumurta beyazlarının havasını kaybetmemesi için fazla karıştırmayın.
7. Sufle karışımını kaplara paylaştırın. Kapların yarısına gelecek kadar sıcak suyu tepsiye koyun. (Bu işlemi tepsi fırının içindeyken yapmanızı öneririm.)

8. Önceden ısıtılmış fırında tatlı kabarıp üzeri kızarana kadar 20-25 dakika civarında pişirin.

9. Fırından çıkardığınız tepsiden sufle kaplarını dikkatle çıkarın. Üzerine pudra şekeri eleyerek servis yapın.

Not
Tarifte kullanılan su bardağı 200 ml.lik standart su bardağı.
Sufle kaplarını sıcak su dolu fırın tepsisinden çıkarmak için geniş bir spatulayla kaldırıp fırın eldiveniyle tutabilirsiniz. 

Üzerine pudra şekeri eklenince kabarıklığı gidiyor ama olsun, her hali güzel:)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder