25 Ağustos 2016 Perşembe

Yumurta Dolması

Hem kahvaltılık hem de meze/garnitür olarak servis edilebilecek yumurta dolması, çeşitlemeye açık bir tarif. Katı haşlanmış yumurta sarılarının çeşitli sos ve baharatlarla birleştirilmesiyle hazırlanan ve dünyanın pek çok yerinde yapılan bir yemek.


Yumurta severlerin beğeneceğini tahmin ettiğim bu yemeğe, yumurtaya mesafeli olanların da şans vermesini öneririm. Özellikle kahvaltıya yakışan yumurtanın asortik halini çocuklarım çok beğendi. Yumurta sevmeyen çocuklar için de bu hali bir alternatif olarak düşünülebilir.

Yumurta dolmasına benim yorumum mayonez ve labne peyniri içeriyor. Tabi bir de baharatlar var. Bence hem zerdeçal hem de muskat cevizi bu yemeği oldukça zenginleştiriyor.

Mayonezin yanı sıra hardal da yumurta dolmasında yaygın kullanılan bir sos ama ben çocukların beğenisinden emin olamadığım için eklemedim. Hardalın burukluğu çocuklara hoş gelmeyebilir diye düşündüm. Ama özellikle meze/garnitür olarak hazırlandığında bir tatlı kaşığı hardal dolgu malzemesini zenginleştirecektir.

Dolguda kullandığım mayonezi kendim hazırladım. Bence mayonez hazırlaması en kolay sos. Yumurta sarısı, limon suyu ve zeytinyağını mikserle birkaç dakika çırpmak yetiyor. O yüzden hazırını almıyorum. İhtiyaç duyduğumda birkaç dakikada yapabildiğim bir sosu güvenle yemek varken, hazır satılanları tercih etmiyorum.

Konumuza dönecek olursak yumurta dolması, her öğünde servis edebileceğiniz pratik bir çeşit. Üstelik sunumuyla da etkileyici. Ben dolgu malzemesini krema torbasıyla koydum ama şart değil. Her şekilde güzel oluyor.

Ölçülü tarif bekleyen okuyucular için kendi hazırladığım ölçüleri paylaşıyorum, sadece genel bir fikir vermesi için. Siz servis edeceğiniz kişi sayısına, arzu ettiğiniz kıvama göre miktarlarla oynayabilir, farklı sonuçlar alabilirsiniz.

Malzemeler (8 adet)
4 adet katı haşlanmış yumurta
3 yemek kaşığı mayonez (Kendiniz hazırlamak isterseniz tarif şurada)
3 yemek kaşığı labne peyniri
1 tutam muskat cevizi rendesi (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı toz zerdeçal
Yarım çay kaşığı toz karabiber
Tuz

Servis için
Arzu edilen yeşillikler

Yapılışı
1. Katı haşlanmış yumurtaları soyun ve uzunlamasına eşit iki parçaya kesin. Yumurta sarılarını bir karıştırma kabına koyun.

2. Yumurta sarılarına diğer malzemeleri ekleyin ve pürüzsüz bir karışım olana kadar ezin.

3. Dolgu malzemesini yumurta sarılarına paylaştırın. Üzerini arzu ettiğiniz yeşilliklerle süsleyerek servis yapın.
Krema torbası kullanacaksanız, torbayı bir kabın içine yerleştirdikten sonra dolguyu koymanız daha pratik olacaktır.

Not

Yukarıda da belirttiğim gibi çeşitlemeye açık bu tarife hardal, sürülebilir beyaz peynir gibi başka malzemeler ekleyebilirsiniz. 

Ev yapımı mayonez de kadraja girdi:)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder