8 Ağustos 2016 Pazartesi

Gazpacho (Soğuk Domates Çorbası)

Gazpacho, İspanya'dan dünyaya yayılan lezzetlerden bir tanesi. Çabucak hazırlanması ve çeşitlemeye açık olmasının ününde payı var sanırım. Elinizin altındaki malzemeler ve mutfak robotunun marifetiyle kısa zamanda hazırlanan serinletici bir başlangıç yemeği. Soğuk olarak tüketilmesi, onu pratik yaz lezzetlerinden bir haline getiriyor.


Soğuk çorbanın, yoğurtlu-bakliyatlı Türk yorumunun bendeki yeri çok başka olsa da, gazpacho da bu kategoride şans verilmesi gereken lezzetlerden. Buzdolabından çıkardığınız serin domatesli karışımın üzerine kruton ve peynir serperek servis ettiğinizde, ideal bir yaz sofrasını başlatmış oluyorsunuz.

Domates tabanlı çorbayı kendime göre yorumlarken temellere pek dokunmadım ama kendime göre bir iki değişiklik ve ekleme yaptım. Gazpachonun olmazsa olmazlarından ekmek içini, buğday kepeğiyle değiştirdim. Sarımsak ve soğanı çiğ tüketmekte zorlandığım için limon kabuğu rendesinden yardım aldım. Servis yaparken üzerine koyduğum tulum peyniri bence çorbaya çok yakıştı. Çorba-peynir ikililerini oldum olası severim. Gazpacho da bu anlamda istisna olmadı. Tulum peynirinin yanı sıra, eski kaşar, gravyer ve ezine gibi peynirlerin de yakışacağını tahmin ediyorum.

Çocukların gazpachoya nasıl tepki vereceklerini kestirmek zordu. Ama sanırım kruton hatırına ikisi de yediler. Elif daha çok kruton yedi ama Emre gazpachoyu beğendi. Çocuklara daha uygun olsun diye biber kullanmadım, biber tadını yadırgayabiliyorlar bazen. Sizde böyle bir sorun yoksa hem kırmızı hem de yeşil biber kullanabilirsiniz.

Malzemeler (6 kişilik)
6 adet orta boy olgun domates
4 adet körpe salatalık
1 adet orta boy kırmızı soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı buğday kepeği (veya iki dilim ekmek içi)
2 yemek kaşığı elma sirkesi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir avuç taze nane yaprağı
1 limon kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
Tuz
300 ml. soğuk su ( yaklaşık 1,5 su bardağı)

Servis için
Ekmek kruton
Tulum peyniri
Zeytinyağı
Taze nane

Yapılışı
1. Domateslerin kabuklarını soyun.
2. Domates, salatalık ve soğanı iri parçalara bölerek mutfak robotu veya rondaya koyun. Su hariç diğer çorba malzemelerini ekledikten sonra pürüzsüz bir kıvam alana kadar robottan geçirin.
3. Suyu ekleyip karıştırın. Gazpachoyu buzdolabında en az bir saat soğutun.
4. Ekmek kruton için kabuğunu kestiğiniz ekmek dilimlerini küçük küpler halinde kesin. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. 200 derece fırında ekmekler kızarıp sertleşene kadar 10 dakika civarında tutun.
5. Servis yaparken gazpachoyu kaselere paylaştırın. Üzerine kruton, peynir ve taze nane yaprağını koyun. Zeytinyağı gezdirerek servis yapın.

Not

Tarifin giriş bölümünde de belirttiğim gibi gazpacho çeşitlemeye uygun bir tarif. Kırmızı soğan yerine beyaz soğan kullanabilir, kırmızı ve yeşil biber ekleyebilirsiniz. Çorbanın kıvamı koyu olsun isterseniz buğday kepeği veya ekmek içi miktarını artırabilirsiniz.  


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder