26 Temmuz 2016 Salı

Soğuk Lavanta Çayı (Lavantalı Limonata)

Yazın evde soğuk içeceklere ciddi talep oluyor. Talep güçlü olunca yeni denemeler yapma isteği de hep canlı kalıyor. Lavantalı limonata veya soğuk lavanta çayı da bu motivasyonla yaptığım içeceklerden biri.
Aslında lavantayla içecek hazırlamak bir süredir aklımdaydı ama doğal lavanta bulmak için bekledim. 



Urla’dan kuru lavanta çiçekleri gelince tarifin yıldız malzemesi tedarik edilmiş oldu. Bu arada lavanta geldiğinden beri sabahları sıcak lavanta çayı içiyorum. Küçük bir tutam lavantayı bir bardak kaynar suyun içerisinde beş dakika bekletiyorum. Sonra süzüp içiyorum. Lavanta, güzel kokusunun yanı sıra faydalı bir bitki. Birçok sorunda doğal destek olarak kullanıldığını okudum.  Şişkinliği gideriyor, ödem attırıyor, iyi bir sakinleştirici olarak biliniyor. Şekersiz haliyle çayının tadı hiç fena değil. Biraz buruk ama benim hoşuma gitti. Limon ve balla tatlandırılarak da kullanılabilir tabi.

Tarif içinde tarif vermiş gibi oldum sanırımJ Neyse, biz esas tarife dönelim. Bu içeceği soğuk çay mı yoksa limonata kategorisinde mi değerlendireceğimi bilemedim. Sonuçta bir demleme işlemi var. Ben başlıkta iki ismi de kullandım ama soğuk lavanta çayı daha iyi gibi sanki.

Adından emin olmasam da tadının çok sevildiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Beni en çok şaşırtan arkadaşları da dahil olmak üzere çocukların beğenisi oldu. Tadını keskin bulabileceklerini düşündüm, hiç öyle olmadı. İçeceklere abisi kadar düşkün olmayan kızım da çok beğendi.

Malzemeler (1,5 litre)
Lavanta çayı için
2 yemek kaşığı kuru lavanta çiçeği
200 ml. sıcak su
Limonata için
200 ml. limon suyu(4-5 adet limondan çıkıyor)
200 gram toz şeker (Yaklaşık 1 su bardağı)
1 litre soğuk su

Yapılışı
1. Kapaklı bir küçük tencere veya demliğe lavanta ve sıcak suyu koyun. Kapağı kapalı olarak 10 dakika demlendirin.
2. Lavanta çayını süzdükten sonra içine toz şekeri ekleyin ve karıştırarak eritin. Limon suyunu süzerek karışıma ilave edin.
3. Soğuk suyu ekledikten sonra karıştırın ve bir sürahiye alarak soğutun.
4. Buz küpleri ve arzuya göre nane yapraklarıyla servis edin. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder