21 Temmuz 2016 Perşembe

Kuşkonmaz Salatası

Baharla birlikte tezgahlara çıkan kuşkonmaz az bulunan sebze kategorisinde olduğu için tazesine denk geldikçe almaya çalışıyorum. Kuşkonmazın en sevdiğim hali fazla pişirmeden tavada sotelemek. Et ve balık yanında olduğu kadar kahvaltıda bile tüketilebilecek lezzetli bir sebze bence.


Ilıman iklim bitkisi olan kuşkonmaz, dünyanın pek çok yerinde yetişiyor. Hasat edildikten sonra diğer sebzelere göre dayanıklılığı daha uzun olan kuşkonmazın ince dallı ve parlak yeşil renkli olanları makbul. Alt kısımları kalınlaşmış olanları soymak gerekiyor ama ince dallı olanları soymadan kullanmak mümkün.

Kuşkonmaz, lezzetinin yanı sıra besleyici özellikleriyle de öne çıkan bir sebze. Zambak ailesine mensup olan kuşkonmaz, A,C,E ve K vitaminleri yönünden iyi bir kaynak. Yüksek lifli olmasının yanı sıra folik asit bakımından da zengin. Ayrıca iyi bir antioksidan olarak biliniyor.

Tarifini paylaştığım kuşkonmaz salatası, verimli bir market ziyaretinin ürünü. İnce dallı kuşkonmaz demetlerini görünce hemen aldım. Paketin üzerinde Bilecik'te üretildiği yazıyordu. Dalları oldukça ince olduğundan sadece uç kısımlarından bir santimetre kadar kesmek yetti.

Kuşkonmaz salatasına başka sebzeler, yeşillikler ekleyerek zenginleştirmek mümkün ama sade hali de yeterince lezzetli.


Malzemeler (4-6 kişilik)
1 demet taze kuşkonmaz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
Yarım çay kaşığı toz karabiber
Yarım limonun suyu
Tuz
1 limon kabuğu rendesi
50 gram (yaklaşık bir çay bardağı dolusu) çiğ kaju fıstığı

Yapılışı
1. Kuşkonmazların alttaki kalın kısımlarını keserek ayıklayın. Üstlerinde kahverengi bölümler varsa onları da bıçakla kesin. Ayıkladığınız kuşkonmazları yıkayıp süzün.
2. Bir tavaya zeytinyağı, zerdeçal ve karabiberi koyun ve orta ateşte ısıtın. Yağ ısınınca kuşkonmazları ekleyin. Arada karıştırarak üç-dört dakika soteleyin.
3. Ocağı kapatıp limon suyu ve tuzu ekleyerek karıştırın.
4. Servis kasesine aldığınız salatanın üzerine limon kabuğu rendesi ve kaju fıstıklarını serpin.

Not

Kahvaltıda tüketmeyecekseniz, soteleme aşamasına bir-iki diş ince doğranmış sarımsak ekleyebilirsiniz.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder