24 Mayıs 2016 Salı

Karabuğdaylı Yaz Salatası

Son dönemde sağlıklı beslenme akımlarının gözde yiyeceklerinden karabuğdayla hafif bir yaz salatası yaptım. Glutensiz oluşu nedeniyle çölyak hastalarının ve glüten intoleransı yaşayanların tercih ettiği bir gıda olan karabuğday aslında tahıl değil. Kuzukulağı ailesine mensup bir bitki olan karabuğday, düşük kalorili olması, kan şekerini dengeleyici özelliği ve besleyici içeriği nedeniyle sağlıklı beslenmek isteyenlerin diyetlerine dahil ettiği bir gıda.


Karabuğdayla daha önce bir pilav tarifi paylaşmıştım. O tarife gelen yorumlarda en çok sorulan soru, karabuğdayın rahatsız edici kokusunun nasıl önlenebileceğiyle ilgiliydi. Ben karabuğdayı kavurarak hazırladığım için kokusu bize rahatsız edici gelmemişti. O yüzden bu salatada da karabuğdayı haşlamadan önce kavurdum. Kavurma işlemi kokuyu önlemenin yanı sıra karabuğdayın tadını da güçlendiriyor.

Salatanın karabuğday dışındaki malzemeleri o an evde bulunanlar arasından seçildi ama bence genel olarak uyumlu bir bütün oldu. Kapya biberin kırmızısı, ıspanağın yeşili salatayı renklendirdi. Nar ekşisi hoş bir tatlılık verdi.

Eğer derin dondurucuda tek kullanımlık ölçülerde haşlanmış karabuğday bulundurursanız, aklınıza geldikçe evdeki diğer malzemelerle farklı, renkli ve sağlıklı salatalar hazırlayabilirsiniz. Aslında derin dondurucuda hemen her tür tahıl ve bakliyatı haşlanmış olarak saklayabilirsiniz. Bu tür bir hazırlık yazın hafif, sağlıklı ve doyurucu yemekler yapmayı kolaylaştıracaktır.

Malzemeler (6 kişilik)
300 gram karabuğday
3 su bardağı su (karabuğdayı haşlamak için)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet kapya biber
Yarım demet ıspanak
3 adet taze soğan
3 adet badem salatalık

Sosu için
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 limonun suyu
3 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı tuz

Yapılışı
1. Yapışmaz yüzeyli bir tavayı orta ateşte iyice ısıtın. Karabuğdayı sıcak tavaya alıp arada karıştırarak birkaç dakika kavurun.
2. Karabuğdayı tavadan tencereye alıp üzerini biraz geçecek kadar su ilavesiyle yumuşayana kadar 10-15 dakika civarında haşlayın. Yumuşayan karabuğdayın varsa fazla suyunu süzün ve soğumaya bırakın.
3. Kapya biberi uzunlamasına ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın. Kapya biber ve yeşil soğanları ince doğrayın. Salatalığı kabuğunu soymadan zar iriliğinde doğrayın. Yıkayıp suyunu süzdüğünüz ıspanakları ince şeritler halinde kesin.
4. Bir yemek kaşığı zeytinyağını tavada ısıtın. Kapya biberleri tavaya alıp bir-iki dakika soteleyin. Ispanakları tavaya koyup başından ayrılmadan bir dakika kadar tavada tutun. Ispanaklar suyunu bırakmadan tavayı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
5. Salata malzemelerinin hepsini bir kaba alın. Sos malzemelerinin tümünü bir kasede karıştırarak salata malzemelerinin üzerine ekleyin ve karıştırın.

6. Salatanın üzerini arzu ettiğiniz yeşilliklerle süsleyerek servis yapın. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder