19 Aralık 2015 Cumartesi

Balkabağı Helvası

Geçen sene bir etkinlikte tanıştığım havuç helvasını çok sevmiş ve hemen denemiştim. Geçenlerde yine aklıma geldi, başka bir malzemeyle yapılabilir mi diye düşünürken balkabağı fikri belirdi. Balkabağını bu tarife uyarlamayı ne güzel düşündüm diye duyduğum gurur, internet aramasına kadar sürdü.




Meğer balkabağı helvası zaten Güney Asya mutfağının ünlü bir tatlısıymış. Yapılmışı varmış yani:) Kısa bir aramadan sonra hakkında epey bilgi edindim.

İncelediğim tariflerin bazılarında tatlının rengi bana biraz açık göründü. Ayrıca bazı tariflerde sarı veya turuncu gıda boyası kullanılıyordu. Anladığım kadarıyla Güney Asya’da yetişen tatlı kabakların belli türleri açık sarı renkte, o yüzden de helvanın rengi pek belirgin olmuyor. Bizim ülkemizde yetişen balkabağının böyle bir sorunu yok neyse ki. Canlı turuncu rengiyle göz alıcı ve pişirdiğinizde de rengini kaybetmiyor. Gerçi rengini kaybetseydi de gıda boyası kullanmazdım zaten.

Genel bir tarif incelemesi yaptıktan sonra, en iyisinin elimdeki havuç helvası tarifini balkabağına uyarlamak olduğuna karar verdim. Ölçüleri balkabağına göre biraz değiştirdim. Balkabağı havuca göre daha tatlı olduğu için şekeri azalttım. Bu sefer gül suyu da ekledim. Az miktarda kullandığım için baskın olmayan hoş bir aroma verdi.

Havuç helvasında olduğu gibi balkabağı helvasının da olmazsa olmaz malzemesi sade yağ. Geleneksel Türk mutfağına yabancı bir malzeme olmayan sade yağ, aslında tereyağının düşük ısıda eritilip süzülmüş hali. Ama bu basit işlemle yağın kimyası değiştiği için tadı, kıvamı ve özellikleri de değişiyor. Son zamanlarda süper gıdalar arasında adı geçen sade yağın kökeni Hindistan olmakla birlikte, Asya ve Afrika mutfaklarında da yaygın olarak kullanılıyor. Soğutma teknolojileri evlerimize girmeden önce tereyağının en geçerli tüketim şekli sade yağa dönüştürülmesiydi. Sade yağın en önemli özelliklerinden biri, oda ısısında aylarca hatta yıllarca saklanabilmesi. Ama uzun raf ömrü tek avantajı değil. A, D ve E vitamini yönünden zengin sade yağın birçok faydası var. Bağışıklık sistemini destekliyor, enerji veriyor, içerdiği sağlıklı yağ asitlerinin kalp sağlığına iyi geldiği söyleniyor.

Sade yağ, balkabağı helvasına kıvamını veren malzeme. Havuç helvasında olduğu gibi, sade yağı ekleyene kadar sıradan bir püreye benzeyen karışım bu yağı ekledikten sonra bambaşka bir doku ve kıvam alıyor ve bildiğimiz anlamda helvaya benziyor. Bu nedenle bu tatlıda sade yağın alternatifi bulunmuyor. Evde sade yağ yoksa hazırlamak hiç zor değil: 3-4 yemek kaşığı tereyağını bir kısık ateşte eritin. Erittikten sonra süzgeç veya tülbentten geçirerek süzün ve katılaşmasını bekleyin. Hepsi bu.

Son olarak deneyenlerin görüşlerini paylaştıktan sonra tarife geçeyim. Balkabağı helvasını bir akşam yemeği davetine götürdüm. Daha önce kimse bu tatlıyı yememiş olmasına rağmen beğenildi. Bunda bizdeki helvaya yakın bir kıvamı oluşunun rolü var sanırım. Yoğun bir tatlı ama bizdeki helvalar da öyle değil midir zaten? Küçük porsiyonlarla servis ettiğinizde kalabalık gruplar için de yemek sonrası tatlısı olarak ideal. Ayrıca hem sıcak, hem de soğuk olarak tüketilebiliyor. Yani tatlıyı hazırladıktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz. Kısaca, geleneksel tatlımız helvayı farklı bir şekilde denemek isterseniz balkabağı helvasını öneririm.

(Bu tarif ilk kez yemek.com’da yayınlandı.)

Malzemeler (8 kişilik)
1 kg soyulmuş balkabağı
600 ml. süt (3 su bardağı)
1,5 su bardağı şeker (250 gram)
10 adet kakule
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 yemek kaşığı gül suyu
3 yemek kaşığı sade yağ

Servis için
100 gram çiğ kaju fıstığı

Yapılışı
1. Kakulelerin yeşil dış kabuğunu açın ve içindeki çekirdek gibi görünen koyu renkli tohumları çıkarın. Kakule tohumlarını havanda inceltin.


2. Balkabağını rendenin iri tarafıyla rendeleyin.


3. Helvayı pişireceğiniz yapışmaz kaplı yayvan bir tencereye rendelenmiş balkabağı, süt, toz şeker, kakule tohumları ve tarçını koyun. Arada karıştırarak orta ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra tencerenin kapağı açık olarak yüksek ateşte helva sütü çekene kadar pişirin. Ara ara karıştırın.

4. Helva sütü çekip koyu bir kıvam alınca gül suyunu ve sade yağı ekleyin. Sade yağ eriyene kadar bir-iki dakika daha ocakta tutun.


5. Yağı tamamen eriyen ve kıvamı koyulaşan helvayı ocaktan alın. Tencerenin kapağını kapatın. Üzerini bir örtüyle örterek yarım saat demlenmeye bırakın.
6. Helvayı ılık veya soğuk olarak kırılmış kaju fıstığıyla birlikte servis yapın.

Not

Daha az şekerli tercih ediyorsanız balkabağı helvasını bir su bardağı şekerle de hazırlayabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder