9 Aralık 2015 Çarşamba

Fırında Hamsi Kuşu

Fırında hamsi kuşunu tariften daha çok bir yöntem olarak paylaşmak istedim. Kış mevsiminin güzelliklerinden hamsi bizim evimizde de seviliyor. Ama kızartması bana zahmetli ve fazlasıyla kokulu geliyor. O yüzden hamsi aldığımda fırında yağlı kağıt üzerinde biraz zeytinyağı ilavesiyle pişiriyordum. Balığı unlamadan doğrudan kullanıyordum.



Son zamanlarda denediğim hamsi kuşu olarak da adlandırılan balıkları ikişerli gruplar halinde kullanma yöntemi daha lezzetli sonuç veriyor. Bu da oldukça pratik bir yöntem. Tek koşulu hamsinin kılçıklarının temizlenmiş olması. Bu bölümü balıkçıda hallederseniz yemeğin pratikliğine bir zarar gelmiyor:)

Balığı unlayarak kullanınca fırında pişmesine rağmen kıtır olmasını sağlayabiliyorsunuz. Ben bu tarifte hem mısır unu hem de tam buğday unu kullandım. İkisinin de iyi sonuç verdiğini söyleyebilirim.

Porsiyon ayarlamasına gelecek olursak, brüt bir kilo hamsi yanında sadece salatayla dört kişi için ideal. Ayıklandıktan sonra 800 gram civarında geliyor ve doyurucu bir akşam yemeğine yetiyor.

Malzemeler (4 kişilik)
800-850 gram kılçıkları ayıklanmış hamsi (1 kilo hamsiden çıkıyor)
1 su bardağı mısır unu veya tam buğday unu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz karabiber
3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı
1. Geniş bir tepsiye un, tuz ve karabiberi koyun. Elinizle karıştırarak tepsinin tabanına yayın.
2. Kılçıkları çıkarılmış hamsileri derileri aşağıda kalacak şekilde unlu tepsiye yerleştirin. Balığın iç kısımları birleşecek şekilde iki balığı birbirine yapıştırın.



3. Unlanmış balıkları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yan yana sıkıştırarak yerleştirin. Balıklar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
4. Zeytinyağını balıkların üzerine gezdirin.
5. 200 dereceye ayarladığınız fırında hamsiler kızarana kadar yaklaşık yarım saat civarında pişirin.
6. Fırından çıkardığınız balığı sıcak olarak servis yapın. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder