9 Eylül 2015 Çarşamba

Beyaz Çikolatalı Mousse

     Çikolatalı ve sütlü tatlıların sevildiği evimizde şimdiye kadar neden mousse yapmadığımı bilmiyorum. Talep gelmediği için olsa gerek. Benim en büyük yemek motivasyonum çocuklardan gelen talep. Onlar bir şeyi beğenip istediklerinde yapmaya daha hevesli oluyorum.


Mousse yapma ilhamı ise başka bir kaynaktan geldi. 24Kitchen’da Bill Granger yaparken gördüm bu tarifi. Öyle lezzetli göründü ki, hemen proje olarak kaydettim. Gerçi o tarifte tatlının üzeri çarkıfelek meyvesi (passion fruit) sosuyla süsleniyordu. Ben ilk deneme olduğu için en temel halini yapmayı tercih ettim ve meyve sosu kullanmadım.

Beyaz çikolatalı mousse evimizde büyük beğeniyle karşılandı. Bu beğeninin üzerine ikinci denemeyi bitter çikolatayla yaptım. Oğlum beyaz çikolatalı, kızım bitter çikolatalı halini çok sevdi.

Köpüksü kıvamıyla hafif bir tatlı gibi görünen mousse aslında epey yoğun ve güçlü bir tada sahip. O yüzden küçük porsiyonlar halinde servis edilmesi daha uygun. Ben krem karamel kaseleri ebadında çeşitli kaplar kullandım, porsiyon olarak yeterli oldu.

 Yapımı oldukça pratik olan mousse açısından tek zorluk üç ayrı kasede hazırlanması. Aslında hepsi kısa ve pratik çırpma, karıştırma işlemleri. Ortalık biraz dağılıyor ama tatlıyı hazırlamak 15 dakikayı geçmiyor. Yumurta akı, krema ve çikolatanın bir araya getirilmesiyle hazırlanan mousse doğrudan pişirme işlemine tabi tutulmuyor. Benmari usulü hazırlanan bu tatlı, yemek davetlerine hafif tatlı bir kapanış yapmak için ideal. 


(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (8 kişilik)
250 gram beyaz çikolata
80 ml. süt (Yarım su bardağından bir parmak eksik)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilyalı şeker
3 adet yumurta (Beyazı ve sarısı ayrı kullanılacak)
400 ml şekersiz krema (2 kutu)

Yapılışı
1. Isıya dayanıklı cam bir karıştırma kabına küçük parçalara böldüğünüz çikolata, süt ve vanilya özütünü koyun. Bir sos tenceresi veya çaydanlıkta birkaç parmak yüksekliğinde suyu kaynatın. Ocağın altını kıstıktan su kaynayan kabın üzerine karıştırma kabını koyun. Arada karıştırarak çikolatanın tamamen erimesini sağlayın. 

2. Çikolata eriyince karışımı ocaktan alın ve oda ısısında beş dakika soğutun.
3. Yumurta sarılarını teker teker çikolata karışımına ekleyin. Her bir yumurta sarısını ekledikten sonra el çırpıcısıyla iyice karıştırın.
4. Bir kasede şekersiz kremayı mikserle krem şanti kıvamına gelene kadar birkaç dakika çırpın. Çırpılmış kremayı iki seferde çikolata karışımına ekleyin. Kenarlardan ortaya doğru alarak karışımı karıştırın ve bütünleştirin.


Bir elimle metal kaşıkla karıştırırken diğer elimle kaseyi çevirdim. Böylece daha kolay karıştı. 
5. Yumurta beyazlarını bir kasede mikserle katılaşana kadar çırpın. (Kaseyi ters çevirdiğinizde dökülmemesi gerekiyor.) Çırpılmış yumurta beyazlarını iki seferde diğer karışımın içine koyup karışım bütünleşene kadar karıştırın.
İnsanın mutfakta böyle bir yardımcısı olunca her iş kolay oluyor:)


Kaselere bölüştürmeden ilk tadım testini oğlum yaptı:)
6.  Tatlı karışımını servis kaselerine bölüştürün ve kıvamını alabilmesi için en az üç saat buzdolabında bekletin.
7. Soğuyan tatlıyı arzuya göre yanında beyaz çikolatayla servis yapın.

Notlar
Bu tatlıyı aynı miktarda bitter çikolatayla da hazırlayabilirsiniz.

İkinci mousse denemesini aynı miktarda bitter çikolatayla yaptım. Çikolata türü dışında tarifte hiçbir farklılık yok.
Tatlının kıvamını en iyi şekilde alabilmesi için bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında bekletebilirsiniz.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder