12 Temmuz 2015 Pazar

Sirkeli Kapya Sote

Kapya biber yaz mevsiminin sevdiğimiz bir sebzesi. Hatta biber olarak sadece onu tüketiyoruz diyebilirim. Çocuklar diğer biber türlerini henüz pek benimsemediler çünkü.


Kapya biberin mutfağımızda kullanım alanı geniş: dolması yapılır, sebze yemeklerine ve sotelerine eklenir, közlenerek kullanılır, turşusu yapılır ve tabi kahvaltılarda ve salatalarda çiğ olarak tüketilir. Bu tatlı biberin bizde en sevilen hali ise sotesi.

Normalde jülyen doğradığım kapya biberleri zeytinyağıyla soteleyip tuzla çeşnilendiriyordum. Geçenlerde aklıma sirkeyle sotelemek geldi. Az miktarda biberden bir deneme yaptım. Sirke, kapya bibere gerçekten yakıştı. Yağı ve tuzu piştikten sonra ekledim.

İlk yaptığımda üzerine kaşar peyniri rendeleyerek servis yaptım, o şekliyle görüntüsü de güzel oldu. İkinci yapışımda kaşar kullanmadım, servis yaparken üzerine fesleğen yaprakları ekledim, yine beğenildi.

Bu şekilde sotelenen kapya biberler kavanoza konularak buzdolabında uzun süre saklanabilir ve kendi başına yenilebileceği gibi, salataları zenginleştirecek bir malzeme olarak kullanılabilir.

Malzemeler
1 kilo kapya biberi
100 ml. elma veya üzüm sirkesi (Yaklaşık yarım su bardağı)
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Üzeri için
Arzuya göre kaşar peyniri rendesi veya doğranmış yeşillikler

Yapılışı
1. Kapya biberleri yıkadıktan sonra sap kısımlarını kesin, uzunlamasına ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarın.
2. Küçük parçalara böldüğünüz biberleri jülyen şeklinde doğrayın. (Ben nicer-dicer dilimleyici kullandım.)

3. Bir tencereye doğranmış biberleri koyun, üzerine sirkeyi ekleyin. Biberler önce suyunu bırakacaktır. Orta ateşte biberler suyunu çekene kadar arada karıştırarak pişirin.
4. Biberler suyunu çektikten sonra ocağı kapatın. Zeytinyağı ve tuzu ekleyin, karıştırın. Sıcak veya soğuk olarak servis yapın.

Notlar
Çocuklar yadırgayabildiği için ben kullanmadım ama bu sotede sarımsak kullanabilirsiniz. 3-4 diş ince doğranmış sarımsağı sirkeyle birlikte biberlerin üzerine ekleyip pişirebilirsiniz.

Sirkeli kapya soteyi daha fazla miktarda hazırlayıp kavanozlara koyara buzdolabında saklayabilirsiniz. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder