13 Temmuz 2015 Pazartesi

Hurmalı Biscotti

Biscotti ne zamandır yapmak istediğim bir kurabiyeydi. İtalyan mutfağının bu ünlü kıtır kurabiyesinin evimizde sevileceğine emindim. Tek tereddüdüm çocukların, kek ve kurabiyelerin içinde ceviz, fındık, kuru üzüm gibi ekstraları yememeleriydi. Biscotti de bu türden en az bir ekstraya ihtiyaç duyan bir kurabiye.

Ekstra malzeme sorununu arkadaşımın getirdiği Ürdün hurmaları çözdü. Oğlum hurmayı sevdiği için bu iri hurmaları biscottide kullanmaya karar verdim.

Eyleme geçmeyi düşünürken 24Kitchen’da denk geldiğim Annabel Langbein’in Zencefilli Biscotti tarifini gördüm. Ölçüleri ondan uyarladım.

Biscottinin ayırıcı özelliği iki kez fırınlanması, adını ve kıtırlığını iki kez fırınlama işleminden alıyor. İki aşamalı fırında pişirmeyi saymazsanız oldukça pratik bir tarif. Hamurun hazırlanması beş dakika sürüyor.

Orijinali yağsız hazırlanan biscottinin tereyağı kullanılarak hazırlanan çeşitleri de mevcut. Ben yağsız hazırlamayı tercih ettim. Yağsız diye çok sağlıklı olduğunu söyleyemeyeceğim tabi çünkü içinde un ve şeker var. Yağsız olmasının bu tarife en büyük katkısı, daha kıtır olmasını sağlaması.

Birçok kuru meyve ve kuru yemişle yapılabilecek biscotti, bu açıdan evde az kalan ve kendileriyle ne yapacağımızı bilemediğimiz kuru yemiş ve kuru meyveleri değerlendirmenin iyi bir yolu.

Bizim ilk biscotti deneyimimiz oldukça başarılı geçti bu arada. Çocuklar önce ağızlarına sert gelen bu kurabiyeyle ne yapacaklarını bilemediler ama yanına bir bardak sütle deneyince hoşlarına gitti. Kızım hurma ekstrasını beğenmedi ve hurmaları ayıklayarak yedi.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)


Malzemeler (Yaklaşık 25 biscotti için)
350 gram un (Yaklaşık 3,5 su bardağı)
180 gram pudra şekeri (2 su bardağından biraz az)
1 paket kabartma tozu
3 yumurta
100 gram hurma (8-10 tane)
1 silme çay kaşığı toz tarçın

Yapılışı
1. Fırını 170 derecede ısıtın.
2. Hurmaların çekirdeklerini çıkarın ve çok küçük parçalar halinde doğrayın.
3. Tüm malzemeleri alacak bir karıştırma kabına un, pudra şekeri, kabartma tozu ve tarçını koyun ve karıştırın.

4. Yumurtaları kuru malzemenin üzerine kırın. İlk aşamada tahta veya silikon bir spatula yardımıyla karıştırarak hamuru ekmek kırıntısı kıvamına getirin.
5. Ekmek kırıntısı görünümündeki hamuru fazla yoğurmadan elinizle bütünleştirin. Hurmaları hamura ekleyin ve karıştırın.
6. Yağlı kağıt serdiğiniz dikdörtgen bir fırın tepsisine, elinizle kabaca dikdörtgen şekli verdiğiniz biscotti hamurunu yerleştirin.
7. Ellerinizi ıslatıp hamuru düzeltin. Uzun kenarı yaklaşık 30, kısa kenarı 10 cm olacak şekilde elinizle bastırarak hamuru yayın.

8. Biscottileri önceden ısıtılmış fırında üstleri hafif kızarana kadar yaklaşık yarım saat pişirin.

9. Biscottileri fırından çıkardıktan sonra fırının ısısını 140 dereceye düşürün ve varsa fan (hava üfleme) ayarına getirin.
10. Biscottiler dokunabileceğiniz kadar soğuduğu zaman (yaklaşık 6-7 dakika sonra) tırtıklı bir ekmek bıçağıyla mümkün olduğunca ince dilimler halinde kesin. Dilimlediğiniz parçaları yeniden fırın tepsisine yerleştirip, sertleşene kadar 20-25 dakika civarında pişirin.


11. Fırından aldığınız biscottileri oda ısısında soğuttuktan sonra servis yapın.

Notlar
Bu tarifte yağ kullanılmadığı için biscottinin alt tarafı çabuk kızarabiliyor. O yüzden sık kontrol etmekte yarar var.

Biscottileri ilk fırınlama aşamasından sonra tam soğumadan dilimlemeniz gerekiyor. Soğuduktan sonra düzgün dilimlemek pek mümkün değil.

Biscottileri dilimledikten sonra bir tepsiye sığmayabiliyorlar. Kalan biscottileri başka bir tepsiye koyup ikinci fırınlama işlemini iki tepsiyi birlikte fırına koyarak yapabilirsiniz.

Daha küçük biscottiler elde etmek isterseniz hamuru iki eşit parçaya bölüp hazırlayabilirsiniz.

Metal veya cam bir kurabiye kavanozunda biscottileri iki hafta kadar taze tutabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder