21 Ekim 2014 Salı

Yeşil Domates Yemeği

    Bana bir anne tarifi olarak emanet edilen yeşil domates yemeği, ülkemizin çeşitli yerlerinde bilinen bir sebze yemeği. Buna rağmen yaygın tanınan yemek çeşitlerimizden biri olduğunu söylemek zor. Bir Anadolu lezzeti diyebileceğimiz bu yemek, çeşitli yörelerde küçük farklılıklarla yapılıyor.



      Instagram’da yemeğin fotoğrafını paylaşınca, çeşitli illerden yemeğe sahip çıkıldı ve güzel zenginleştirme önerileri geldi:) Annem Kayseri yemeği olarak biliyor ama anladığım kadarıyla özellikle İç Anadolu Bölgesinin çeşitli yerlerinde yapılan bir yemek çeşidi bu.

     Kızarmadan toplanan yeşil ve sert domateslerle hazırlanan bu yemekte hem domateslerin olgunlaşmamış olmasından, hem de limon suyu ilavesinden gelen hoş bir ekşilik var. Ekşili sebze yemeklerini sevenlerin yeşil domates yemeğini de beğeneceklerini tahmin ediyorum.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (4-6 kişilik)
6 adet sert, yeşil domates
1 adet kuru soğan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım çorba kaşığı domates salçası
3 silme çorba kaşığı pilavlık bulgur
1 limonun suyu
100 ml. (yarım su bardağı) sıcak su
Tuz


Hazırlanışı
1. Kuru soğanı küçük doğrayın. Zeytinyağıyla birlikte yemeği pişireceğiniz tencereye alın.
2. Domatesleri önce halka olarak dilimleyin. Halkaları küçük küpler halinde doğrayın.
3. Soğanı rengi hafif dönene kadar zeytinyağında kavurun, salçayı ekleyin ve kavurmaya devam edin.
4. Doğranmış domatesleri tencereye alın, orta ateşte fazla karıştırmadan domatesler yumuşayana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin.
5. Bulguru domateslerin üzerine ekleyin, limon suyu ve sıcak suyu koyun. Bir kez karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın. Orta ateşte bulgur pişene ve yemek suyunu çekene kadar yaklaşık 10-12 dakika daha pişirin.
6. Ocağı kapattıktan sonra tuzunu ayarlayın.



Notlar
1. Domateslerin ezilmemesi için bu yemeği mümkün olduğunca az karıştırın.

2. Ekşisi daha belirgin olsun isterseniz limon suyu yerine limon tuzu da kullanabilirsiniz. Limon tuzu kullanacaksanız, bir çay bardağına iki parmağı geçmeyecek kadar su koyun ve bir çay kaşığı limon tuzunu bu suda erittikten sonra yemeğe ilave edin.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder