29 Eylül 2014 Pazartesi

Kavun Şerbeti

    
        Bu tarif arkadaşım Sibel’den. Kavunlu şerbet ülkemizin güneyinde bilinen ve sık yapılan bir içecekmiş. Kendisi de tarifi Mersinli bir arkadaşından almış. Kavunla limonun bu güzel bir birleşimi olan bu şerbetin hazırlaması pratik, sadece dikkat edilmesi gereken bekleme süreleri var.




    Kavunlu şerbet tarifini bloğa eklemeden önce iki kez yaptım. İlk yaptığımda limonun acılığını tam gideremedim. Benim yine hoşuma gitti ama çocuklar için keskin bir tat olduğundan fazla içemediler. İkinci denemede sorunun ne olduğunu bulduk; limon çekirdeklerini çıkarmak gerekiyormuş. Limon-şeker karışımı kaynatıldığında içindeki çekirdeklerin acısı şerbetin özüne geçiyor.

      İkinci sefer yaptığımda limon çekirdeklerini çıkardım. Kabuklarını rendeledikten sonra limonu ikiye kesip, limonun suyunu sıktım. Böylece çekirdekleri dışarıda kaldı.

   (Okuduğunuz tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (8-10 Kişilik)
2 adet limon
1 su bardağı toz şeker
3 dilim kavun (orta boy bir kavunun yarısı kadar)
2 litre su
Servis sırasında:
Nane veya fesleğen yaprakları


Yapılışı
1. Limon kabuklarını rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Kabuklarını rendeledikten sonra ortadan ikiye kestiğiniz limonları limon sıkacağında sıkarak suyunu çıkarın. Limonun kalan kısmını elinizle büyük parçalara bölün.
2. Bir tencereye toz şekeri koyun, üzerine limon kabuğu rendesi, limon parçalarını ve limon suyunu koyarak karıştırın. İçerisinde limon çekirdeği kalmamasına dikkat edin. Tencerenin ağzı kapalı olarak iki saat oda ısısında bekletin.
3. Limon-şeker karışımını ocağa alın, beş dakika kadar kısık ateşte kaynatın. Ocağı kapatıp, ılıması için bir kenarda bekletin.
4.  Çekirdeklerini çıkardığınız kavunları doğrayıcıdan geçirerek püre haline getirin. Bu püreyi ılık limon karışımının üzerine ekleyin. Buzdolabında en az bir saat bekletin.
5. Soğumuş şerbet özünü tülbent veya süzgeçle derin bir tencereye süzün, üzerine soğuk suyu ekleyip, karıştırın.
6. Buz ve nane veya fesleğen yapraklarıyla servis yapın.

Notlar
1. Limon-şeker karışımının içerisinde limon çekirdeği kalmamasına dikkat gösterin. Limon çekirdekleri acı bir tat verebilir.
2. Limon şeker karışımını kaynatmak da limon kabuğunun acısının giderilmesi için gerekli. O nedenle karışım kaynadıktan sonra beş dakika ocakta tutmaya özen gösterin. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder