31 Ekim 2014 Cuma

Portakallı Cheesecake

      Geçtiğimiz yazın sonunda keşfettiğim şeftalili cheesecake evimizde yoğun bir tezahüratla karşılandı. Özellikle oğlum, haftalık olarak istedi. Şeftali mevsimi bitti ama cheesecake talebi bitmedi. Oğlumun başka bir şeyle yapalım önerisi üzerine aklımıza portakal geldi. Bu sefer de birkaç hafta portakalın mevsiminin gelmesini bekledik.




          Tezgahlarda epeydir portakal bulunduğu doğru ama sebze ve meyveleri mevsimleri dışında tüketmek istemiyorum. Bence sağlıklı beslenmenin en önemli ilkelerinden biri mevsiminde yetişen ürünleri tüketmek. Hangi sebze meyvenin hangi mevsimde yetiştiğini çocukların da bilmesi gerekir diye düşünüyorum. Ancak ne yazık ki, çocuklar artık sebzelerin mevsimlerini bilmiyorlar. Çünkü yazın portakala, kışın domatese, fasulyeye, salatalığa rahatlıkla ulaşıyorlar. Tatsız tuzsuz ve kimyasallarla yetiştirilmiş olmalarının bir önemli yok. Portakallı cheesecake üzerinden ağır bir konuya girmiş gibi oldum ama yeri gelmişken bu düşüncelerimi de paylaşmak istedim:)

             Bu tatlıyı yaparken şeftalili cheesecake tarifinin sadece üst malzemesini değiştirdim. Tabanı ve kreması aynı. Ama portakal sosunu şeftaliden biraz daha farklı hazırlamak gerekti. Tarifteki tek farklılık o ama ben portakallı halini daha hafif buldum. Oğlumun coşkulu onayından geçtiği için, bu kış evimizde sık yapılacak tatlılardan biri olacak gibi görünüyor.

Malzemeler (32 cm. yuvarlak fırın tepsisi, 10-12 kişilik) 

Tabanı için
2 paket kepekli veya yulaflı bisküvi (Torku tercih ediyorum çünkü içinde glikoz şurubu yok)
75  gr eritilmiş tereyağı (3 çorba kaşığı)

Kreması için
400 gr labne peyniri
1 su bardağı tuzsuz kaşar loru
Yarım su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı un (silme)
1 çorba kaşığı nişasta (silme)
 2 yumurta

Üst kreması (pelte) için
3 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu (600 ml, 5-6 portakaldan çıkıyor)
2 çorba kaşığı dolusu nişasta
1 su bardağı toz şeker


Yapılışı
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Bisküvileri un gibi olana kadar rondadan çekin. Eritilmiş ılık tereyağı ile toz haline gelen bisküvileri karıştırın ve cam tepsinin dibine düzgünce yayın. Elinizle bastırarak düzgün şekil almasını sağlayın.
3. Labne peyniri, lor peyniri, süt, toz şeker, un ve nişastayı mikserle çırpın.
4. Bu karışıma yumurtaları ekleyip bir dakika daha çırpın.
5. Kremayı bisküvi tabanının üzerine dökün ve fırına koyun. Piştiğini anlamak için tepsiyi hafifçe sallayın, krema sallanmıyorsa pişmiş demektir. (Yaklaşık 20-25 dakika kadar sürüyor.)
6. Fırından aldığınız cheesecake oda ısısında soğurken, pelteyi hazırlayın. Bunun için portakal suyu, toz şeker ve nişastayı bir tencereye alıp orta ateşte kaynayana kadar karıştırın. 
7. Kaynadıktan sonra bir-iki dakika daha ocakta tutun. Pelte koyulaşınca ocağı kapatın.
8. Cheesecake ve pelte ılıyınca, pelteyi cheesecake’in üzerine dökerek düzgünce yayılmasını sağlayın. Buzdolabında en az üç-dört saat beklettikten sonra dilimleyerek servis yapın.

Not:

-Bu tatlı için en ideali önceki akşamdan hazırlamak ve bir gece buzdolabında bekletmek.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder