18 Ocak 2014 Cumartesi

Çikolatalı Kurabiye



        Bu kurabiyeye foodnetwork izlerken denk geldim. Orijinali yaban mersinli ve fıstıklı. Beni asıl meraklandıran yapılış şekli oldu. Kurabiye hamuru hazırlanıyor, buzlukta donduruluyor, sonra çıkartılıp pişiriliyordu.
 

Denemek istedim ama orijinal tarifte olan iç malzemeler bizim evde sevilmez. O yüzden parça çikolata kullanmaya karar verdim. Batı mutfağında çok popüler olan parça çikolatalı kurabiye benzeri bir şey yapmaktı niyetim. Bu tür kurabiyeler, bisküviye daha çok benziyor. Bizim alıştığımız kurabiyeden biraz daha sert. Ama sertliği rahatsız edici değil, gevrek denilebilir.
 
İlk denemem olduğu için orijinal tarifteki ölçülerin yarısını kullanarak yaptım. Neyse ki deneme başarılı oldu. İzlediğim programda derin dondurucuda kurabiye rulolarının uzun süre saklanabileceği ve pişirmeden bir süre önce çıkarılarak kullanılabileceği söyleniyordu. Her şeyi mümkün olduğunca taze yapıp tüketmeye çalışıyorum ama acil durumlar için hazır kurabiye hamuru fikri hoşuma gitmedi değil.
 Bu arada çocukların ikisi de kurabiyeyi çok beğendi. Yanına bir bardak sütle tam çocuklar için bir atıştırmalık.

Malzemeler (24 civarında kurabiye için)
275 gr (2,5 su bardağı kadar) beyaz un
175 gr soğuk tereyağı
Bir tutam tuz
125 gr (1 su bardağından bir parmak eksik) toz şeker
1 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı damla çikolata

Hazırlanışı
1. Un ve küp şeklinde kesilmiş soğuk tereyağını bir tutam tuzla birlikte, ekmek kırıntısı görünümü alana kadar parmak uçlarınızla karıştırın.
2. Şeker ekleyin, yoğurmaya başlayın. Hamurun bütünleşmesi için su kullanabilirsiniz.
3. Damla çikolatayı ekleyip karıştırın.
4. Kurabiye hamurunu yaklaşık 30 cm. uzunluğunda kalın bir rulo şekline getirin (salam rulosu gibi).
5. Strech filmle kapladığınız rulonun uçlarını bağlayın ve derin dondurucuya koyun.(Bu arada derin dondurucuya koymadan hemen pişirmek isterseniz 40 dakika buzdolabında bekletmeniz gerekiyor. Detayları aşağıda notlar bölümünde)
6. Pişirmeden en az 1saat önce dondurucudan çıkarın.
7. Kurabiyeleri fırına vermeden 10-15 dakika önce fırını 180 derecede ısıtmaya başlayın.
8. Kurabiye hamuru tam yumuşamadan kesilecek sertliğe geldiğinde yarım santimetre kalınlığında dilimler kesin.
7. Kurabiye dilimlerini yağlı kağıt serili fırın tepsinin üzerine dizin.
8. Kurabiyeler hafifçe kızarana kadar 180 derece pişirin. (Pişmeleri 20 dakika sürdü, orijinal tarifte 15 dakika olduğu söyleniyor. Fırının durumuna göre kontrol ederek pişirmekte yarar var.)

Notlar
Kurabiye hamurunu hazırlayıp, strech filme sardıktan sonra 40 dakika buzdolabında dinlendirerek de hazırlamak mümkün. 
Yani bu kurabiyeleri isterseniz ön hazırlık gibi derin dondurucuda bekleterek yapabilir, isterseniz de 40 dakika buzdolabında beklettikten sonra pişirebilirsiniz. 





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder