8 Ocak 2014 Çarşamba

Un Kurabiyesi



         Kurabiye doğaçlama bir şeyler geliştirebildiğim ve elimin çok yatkın olduğu bir alan değil. Kek konu başlığındaki özgüvenim, kurabiyede yok diyebiliriz. Ama oğlum, kek ağırlıklı okul beslenmelerini değiştirmek isteyebiliyor bazen. 





Çocuklar kurabiye istediği zaman da, yemek blogu yazan annesinin “yok ben yapamam” demesi pek uygun olmuyor haliyle. İş başa düştü deyip, fırın başında tedirgin bir bekleyişle kurabiye macerasının sonlanmasını bekliyorum. 

Un kurabiyesini de oğlumun talebi üzerine yaptım. Aslında bu ilk yapışım değil, yıllar önce tarifini anneme sorarak bir kez daha yapmıştım. Yine anneme sordum ve onun verdiği ölçüleri yarıya indirerek (kabartma tozu hariç) yaptım. Tabi hamur işlerinde unu hep göz kararıyla koyan annem un ölçüsü vermedi, onu ben ölçtüm.

Bu ölçülerle bir tepsi kurabiye yaptık. Neyse ki yüzümün akıyla çıktım, ağızda dağılan ve şeker tadı baskın olmayan bir kurabiye oldu.

Malzemeler (27 civarında un kurabiyesi için)
100 gr tereyağı
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım su bardağı pudra şekeri (pudra şekeri ev yapımı, tarifi şurada)
2,5 su bardağı beyaz un
1 paket kabartma tozu

Üzeri için
Pudra şekeri

Hazırlanışı


1. Kurabiyeleri hazırlamaya başladığınızda fırını 160 dereceye ayarlayıp ısıtın.
2. Bir karıştırma kabında yağları ve pudra şekerini mikserle krema gibi olana kadar çırpın.
3. Üzerine un ve kabartma tozu ekleyip yoğurun. Elinize yapışmayacak yumuşak bir hamur olması gerekiyor. Bende gerekmedi ama gerekirse 1-2 çorba kaşığı un ekleyebilirsiniz.
4. Hamurdan isterseniz ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayarak şekil verebilirsiniz. Ya da bizim yaptığımız gibi yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, tezgahın üzerinde düzelterek dikdörtgen prizma şekli verebilirsiniz. Bu dikdörtgenleri verev keserek her bir parçadan dört tane kurabiye elde edebilirsiniz.
Kurabiyeleri şekillendirme işini oğlum yapıyor.
5. Kurabiyeleri yağlı pişirme kağıdı serilmiş bir fırın tepsisinin üzerine yerleştirin.
Şekil bakımından bir standart oluşturamadık ama yaparken çok eğlendik.
6. Kurabiyeler beyaz kalacak şekilde 18-22 dakika kadar, sık kontrol ederek pişirin.
7. Fırından aldığınız kurabiyelerin ilk sıcağı geçtikten sonra üzerlerine pudra şekeri serpin. 

Not
Beyaz kalmamasından korktuğum için 160 derece olan fırın ısısını, kurabiyeleri koyunca 150’ye düşürdüm. O yüzden pişmesi biraz uzun sürdü. Siz 160 derecede tutup, sık kontrol ederek birkaç dakika kazanabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder