5 Aralık 2023 Salı

Mısır Pudingi

Mısır pudingi, sevilen bir Amerikan yemeği. Benim radarıma Netflix’in “From Scratch” dizisiyle girdi. Diziyi beğenerek izlediğimi söyleyeyim bu arada.


Sosyal medyada tarifi duyurduğum paylaşıma aşağıdakileri yazmıştım. Onu buraya bırakarak tarife geçeyim:

"From Scratch’i, arka planında bolca yemek olan bir aşk öyküsü olarak izlemiştim. İtalya'dan ABD'ye uzanan hikâyeye pek çok yemek eşlik ediyor. Dizinin aklımda en çok kalan sahnesi, Şükran Günü yemeğiydi. Geniş aile olarak buluşuluyor. Ailenin yeni üyesi İtalyan bir şef. Eşinin ailesini ağırlamak için hünerlerini sergiliyor ve etkileyici bir masa hazırlıyor. Davetliler de yanlarında kendi hazırladıkları yiyeceklerden getiriyor. Sofra o şekilde kuruluyor. Misafirler kendi getirdikleri yemekleri yemeyi tercih ediyorlar ve bu durum İtalyan aşçıyı üzüyor. Misafirler gittikten sonra üzüntüsünü eşine anlatıyor. O da, ailesinin kendileri için böyle bir günde anlam ifade eden yemekleri tercih ettiklerini söylüyor. İtalyan yemeklerini sevmedikleri için değil, Şükran Günüyle belli yemekleri özdeşleştirdikleri için o şekilde davranıyorlar. 

O ailenin bir üyesi olsam, İtalyan bir aşçının elinden çıkan yemeklere de yer ayırırdım ama önermenin özüne katılıyorum. Yemek, sosyal ve kültürel boyutlarıyla kavranması gereken bir mesele. Hepimizin aklında, bir bayram tatlısının ne olacağına, yılbaşı sofrasının ya da ailece buluşma masasının nasıl kurulacağına dair ortak algılar var. Bizi bir ortama ait hissettiren yemekler var. Yemeğin güzelliklerinden biri bu bence. 

Dizideki o sahnede olan yemeklerden biri de mısır pudingiydi. İşte bugün konumuz o. Bizim için kültürel olarak anlamlı bir yemek olmasa da, yapımı son derece kolay ve lezzetli bir eşlikçi. Evde sevildi. Proteinli ana yemeklerin yanına güzel gideceğini düşünüyorum. Akşam yemekleri ve davet sofraları için farklı bir yan yemek arayanlara öneririm. Bloga tarifini girdim. Denerseniz, nasıl bulduğunuzu bilmek isterim.”

Malzemeler (25 cm.lik kare fırın kabında, 6-8 kişilik)

500 gram dondurulmuş mısır

4 adet yumurta

350 ml süt (Yaklaşık 1,5 su bardağı)

40 gram mısır nişastası (2 yemek kaşığı dolusu)

100 gram rendelenmiş kaşar peyniri (1 su bardağı)+ 4 yemek kaşığı (üzeri için)

50 gram eritilmiş tereyağı (Eritilmeden 2 yemek kaşığı)

Sarımsak tozu (1 tatlı kaşığı)

Tuz

Karabiber

Toz kırmızı biber



Yapılışı

  1.    Dondurulmuş mısırı üzerindeki talimata göre haşlayın ve süzün.
  2.    Fırını 180 derecede ısıtın. Fırın kabını tereyağı ile yağlayın.
  3.   Sütü ve mısır nişastasını bir kâsede karıştırın.
  4.   Büyük bir karıştırma kabında yumurtaları çırpın. Süt-mısır nişastası karışımını, rendelenmiş peyniri, eritilmiş tereyağını, tuzu ve baharatları ekleyin. Malzemeler bütünleşene kadar karıştırın.
  5. Mısır tanelerini ekleyin ve karıştırın. Karışımı fırın kabına dökün.
  6.  Önceden ısınmış fırında 30 dakika kadar pişirin. Üzeri için ayırdığınız peyniri serpip yaklaşık 10 dakika daha kontrollü olarak pişirin. Pudingin üzeri kızarınca fırından alın. 
  7. Oda ısısında 20 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapın.

Not:

Yeniden ısıtılmaya uygun bir yemek. Buzdolabında birkaç gün muhafaza edebilir, kullanacağınız zaman ısıtarak servis yapabilirsiniz.

 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder