29 Aralık 2020 Salı

Hollanda Şeker Kurabiyesi/Arnhemse Meisjes (Mayalı Kurabiye)

Yılbaşı zamanı en çok çikolatalı tatlılarla kurabiyeleri çağrıştırıyor. Genel olarak sağlıklı tercihler yapmaya çalışsam da, dönemin havasına kapılıyorum. Son denemem de bu döneme uygun, hatta ekstra olarak hikayesi olan bir Hollanda kurabiyesi.


Kurabiyelerin hikayesi nereden geliyor diye düşünebilirsiniz haklı olarak; Roald Dahl tarifi olmasından. Charlie'nin Çikolata Fabrikası, Matilda, Koca Sevimli Dev gibi birçok öykünün yaratıcısı dersem belki daha hatırlatıcı olur. Aslında kurabiyeler Roald Dahl'ın kendi tarifi değil, Hollanda'da sevilen bir hamur işi. Hollanda şeker kurabiyesi olarak da biliniyor ama asıl adı Arnhemse Meisjes. Arnhemse kızları demekmiş ve anonim hale gelmeden önce kentteki ünlü bir pastaneye aitmiş. Dahl, bir kitap turnesinde denk geldiği kurabiyeyi çok sevmiş ve tarifini istemiş. Tarifi 1996'da çıkardığı yemek kitabında paylaşmasıyla Arnhemse meisjesin ünü Hollanda'yı aşmış. 

Roald Dahl'ı bu kadar etkileyen kurabiye neymiş diye merak ederek hemen proje listesine ekledim. Malzeme listesi son derece sade, gayet yapılabilir gözüktü. İlk defa mayalı bir kurabiye yapmış oldum bu arada. Ekmek hamuruna benzer akışkan bir hamuru var, buzdolabında bir süre beklettikten sonra işlem yapabiliyorsunuz. Pişince dokusu milföy hamuruna benziyor. Dışı sert görünüyor ama içi katmanlı ve yumuşacık.

Malzemeler (40 cm.lik tepside 25 civarında kurabiye için) 

120 gram oda ısısında yumuşamış tereyağı 

100 ml ılık süt (Yaklaşık yarım su bardağı)

5 gram yaş maya (Bir küpün sekizde biri) 

200 gram un (Yaklaşık 2 su bardağı)

Bir tutam tuz 

4 damla limon suyu 

Üzerine  serpmek için 

Toz şeker 

Yapılışı 

1. Yaş mayayı sütün içinde karıştırarak eritin. 

2. Yoğurma kabına un, tuz, limon suyu ve mayalı sütü koyun. Mikserin yoğurma aparatıyla hamur bütünleşene kadar düşük devirde karıştırın. 

3. Yumuşak tereyağını 3-4 seferde hamura ekleyin. Yoğurma aparatıyla karıştırmaya devam edin. Hamur top haline gelince strech filme sarıp buzdolabında en az üç saat dinlendirin. 

4. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin, üzerine toz şeker serpin. Fırını 170 derecede ısıtın. 

5. Tezgahın üzerine toz şeker serpin. Buzdolabından çıkardığınız hamuru şekerin üzerine koyun. Hamurun üzerine yağlı kağıt koyup 3 mm inceliğinde açın. Beş cm. lik yuvarlak bir kalıpla hamurdan parçalar kesin. 

6. Kestiğiniz parçaları fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine de biraz toz şeker serpin. 


7. Önceden ısınmış fırında kurabiyelerin üzeri kızarana kadar 20 dakika kontrollü pişirin. 

8. Pişen kurabiyeleri oda ısısında soğumaya bırakın. 



Notlar 

Mikserin hamur yoğurma aparatı bu tarif için önemli. Normal karıştırma aparatıyla yaptığınızda etrafa sıçrıyor ve toparlanmıyor. Stand mikseri varsa zaten sorun değil. El mikseriyle yapacaksanız, yoğurma aparatını kullanmanızı öneririm. 

Toz şeker için bir ölçü vermedim. Orijinal tarifte de ölçü verilmiyor. Toplamda bir su bardağından biraz daha az, 150 gram toz şeker yetiyor. 



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder