18 Şubat 2020 Salı

Limon Otlu Pirinç Salatası


Güney Asya mutfağının sevilen çeşnisi limon otunu yemek programlarında görür ve merak ederdim. Sonunda tanıştım. Ülkemizde yetişip yetişmediğine dair bir fikrim yoktu. DBB grubu üreticilerinden Mehmet Beyin Antalya'da yetiştirdiğini öğrenince sipariş verdim. 


Uzaktan baktığınızda pırasaya benzeyen bir bitki ama pırasadan sert, sıkı bir dokusu var. Bana gelen limon otu sapları 30 cm. uzunluğundaydı. Bitkinin yemekte kullanılan kısmı ise yaklaşık 10 cm.lik bölümü. 


Limon otu ilginç bir bitki. Elinize aldığınızda herhangi bir kokusu yok, otsu ve sert görünüyor. Dıştaki kabuğunu soyup bir ağırlıkla vurduğunuzda kokusu çıkıyor. Kokusunu hissedince neden bu ismi aldığını anlıyorsunuz. Limonsu, harika bir kokusu var. Mutfak dışında parfüm esansı olarak kullanılmasını da bu özelliğine borçlu.  

Limon otu için kullanılan tanımlayıcı sıfatlardan biri de "zencefilin kuzeni". Kullanınca niye böyle söylendiğini anladım. Zencefilden daha az keskin olmakla birlikte, benzer bir aroması var. İkisi de benzer şekillerde kullanılan bitkiler. 

İlk kullanım için pirinç salatası yaptım. Zencefille yaptığım salatayı, biraz değiştirerek limon otuna uyarladım. Zencefil bazen çocuklara keskin geliyordu, limon otunda böyle bir sorun olmadı. Ekşili tadı daha vurgulu, güzel bir salata oldu.

Limon otu şimdilik ülkemizde sık bulunan bir bitki değil. Şimdilik diyorum çünkü ülkemizde uzak mutfaklara ilgi arttıkça, eskiden bulabileceğimizi pek düşünmediğimiz gıdaları bulabiliyoruz, hatta bir kısmı ülkemizde yetiştiriliyor. Yine de limon otu halen erişimi oldukça sınırlı bir bitki. O yüzden bu salatayı denemek isterseniz limon otu yerine zencefil kullanabilirsiniz.

Malzemeler (4-6 kişilik)
1 su bardağı pirinç
2 su bardağı su
Yarım su bardağı haşlanmış bezelye
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
1 dal limon otu
2 diş sarımsak
2 adet orta boy havuç
1 adet orta boy kırmızı turp
Yarım limonun suyu
10 dal maydanoz
Tuz 
Karabiber

Yapılışı
1. Pirinci yıkayıp iki su bardağı suyla bir tencereye alın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pirinç yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin. Haşlanan pirinci soğumaya bırakın. 
2. Limon otunu hazırlamak için dış kabuklarını soyun. Sap ve uç kısmını kesin. Kalan yaklaşık 10 cm.lik bölümü vurarak ezin. Ezdiğiniz kısmı ince parçalar halinde doğrayın. 





3. Soğanı rendeleyin, sarımsağı ezin. Havuç ve turpu soyup rendeleyin, bir kısmını salatanı üzerini süslemek için ayırın. Maydanozun saplarını ayıklayın. 
4. Bir tavaya zeytinyağı koyun. Soğan, sarımsak ve limon otunu ekleyip karıştırarak soğanın rengi değişene kadar birkaç dakika arada karıştırarak kavurun. Havuç ve turp ekleyin. Havuçlar yumuşayana kadar pişirin.
5.  Tavaya limon suyu, tuz ve karabiber ekleyip kısa bir süre daha ocakta tutun. Ocağı kapattıktan sonra pirinç ve bezelyeyi ekleyip karıştırın. 
6. Salatayı servis tabağına alın. Süslemek için ayırdığınız havuç, turp ve maydanoz yapraklarıyla servis yapın. 

Notlar:
-Bu tarifte limon otu yerine başparmak büyüklüğünde bir zencefil kullanabilirsiniz. Zencefili soyup rendenin küçük tarafıyla rendeleyerek soğan ve sarımsakla birlikte tavaya ekleyin. 
- Arzu ederseniz servis sırasında salataya bir miktar soya sosu ilave edebilirsiniz. Soya sosu kullanacaksanız tuz miktarını azaltmalısınız.



1 yorum :

  1. Bu limon otundan daha farklı tarifler de gelecekmiş gibi bir his var bende. ��

    YanıtlaSil