27 Kasım 2018 Salı

Şeker Kurabiye


Bu haftanın tarifi nostaljik, çocukluğumdan kalan bir lezzet. Annem kurabiye, kek, pasta gibi hamur işlerini genelde tek tip yapardı. Bugünlerde anne keki, anne kurabiyesi diye andığımız tatlıları yerdik, çok da severdik. Her şeyin evde yapıldığı dönemlerde her evin bir kek, kurabiye demirbaşı olurdu.


Bizim evin kurabiye demirbaşı da sade kurabiyeydi. Annem arada farklı çeşit olsun diye kurabiyeleri şekere batırıp fırına verirdi. Ona da şeker kurabiye derdik.

Geçenlerde nereden bilmiyorum aklıma geldi. Elif'e yapmak ister misin diye sordum, o da heves edince kendimizi mutfakta bulduk. Anneme tarif sormadım çünkü o hep göz kararı yapardı. Biz de bir yolunu buluruz diye düşündüm. En sade haliyle bir kurabiye hamuru hazırladık. Pişirmeden önce kurabiye toplarını toz şekere bulayıp fırına verdik. Çıtır toz şeker ekstrasıyla oldukça sade oldu ama kurabiyeden tüm beklentilerimizi karşıladı.

Malzemeler (25 civarında kurabiye için)
100 gram tereyağı (oda ısısında yumuşamış)
180 gram toz şeker (Yaklaşık 1 su bardağı)
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
300+50 gram un (Yaklaşık 3,5 su bardağı/son yarım bardağı gerekirse kullanıyoruz.)
1 çay kaşığı karbonat (1 paket kabartma tozu da kullanabilirsiniz.)

Üzeri için
2 yemek kaşığı toz şeker

Yapılışı
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Bir yoğurma kabına yumuşak tereyağı, toz şeker, yoğurt ve yumurtayı alın. Parmak uçlarınızla bütünleşene kadar karıştırın.
3. Unun 300 gramını ve karbonatı ekleyin ve yoğurun. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olması gerekiyor. Hamur ele yapışıyorsa geri kalan yarım bardak unu kaşık kaşık ekleyin. Hamur elinize yapışmadığı anda un eklemeyi bırakın.
4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Üst kısmını toz şekere batırın. Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.


5. Önceden ısınmış fırında hafif kızarana kadar 20 dakika civarında pişirin.
6. Fırından aldığınız kurabiyeyi oda ısısında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis yapın.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder